Invandrare ska lockas till grönt jobb

”Grön svenskutbildning” är ett nytt förslag för att få fler invandrare till jobb inom bland annat jord- och skogsbruk. Mindre än en procent av de utrikes födda jobbar inom gröna näringar i Sverige.

– Jag producerar havtornsmarmelad och havtornsolja som är ganska nytt i Sverige, säger Galina Timermane kom till Sverige från Lettland för fem år sedan. Nu satsar hon på att odla havtorn i östra Jämtland.

– De människor som jag träffade på arbetsförmedlingen trodde på min idé och det blev så att jag också började tro på mig. Det är lätt att arbeta och starta företag, men inte bara att starta utan att fortsätta. Det är lätt i Sverige, mycket lätt. Man måste våga, säger Galina Timermane.

Det är långt ifrån alla invandrare som lyckas fortsätta med att arbeta inom till exempel jordbruk här i Sverige. Det är bara 3 000 utrikes födda som jobbar inom det som regeringen vill kalla gröna näringar.

Det är tre gånger vanligare att man som infödd svensk har ett sådant här arbete.

Idag har utredaren Matz Hammarström lagt fram en rad förslag för ökad integration på landsbygden. Ett av dem handlar om ”grön SFI-utbildning”.

– Språkundervisning som är kopplad till de gröna näringarna för dem som har sådan utbildning och erfarenhet från det land de kommer ifrån.

Men, att lära sig vad skördetröska på svenska, är det det som leder till nya jobb?

– Nej, det är inte fråga om att lära sig just vad skördetröska heter. Men det ökar motivationen att lära sig språk att man dagligen träffar personer som talar svenska och som jobbar med liknande frågor som man själv jobbar med eller har erfarenhet av, säger Matz Hammarström.

Eskil Erlandsson, jordbruksminister, är det här huvudsakligen en fråga om arbetsmarknadspolitik, att få fler invandrare i jobb, eller är det i huvudsak en fråga om att få nya tankesätt i det svenska jordbruket?

– Det ena förtar inte det andra. Jag tycker att det är viktigt att minska utanförskapet, att fler får jobb. Men jag tycker också att det är viktigt att vi tar till oss den kultur som andra människor har, inte minst vad gäller mat och att vi kan se till att få fram den maten på svenska jordar och i svenska beredningsindustrier.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista