SMHI rekommenderar varsamt solande

Samtidigt det nu är riktigt högsommarväder i Sverige så ligger också UV-strålningen högt för årstiden ända upp i södra Norrland. Det beror på att ozonlagret är tunnare än normalt, konstaterar Thomas Carlund, meteorolog på SMHI i Norrköping.

– För närvarande är det cirka tio procent lägre än genomsnittet för årstiden, men det är fortfarande inom den normala variationen.

Vad beror det på?

– Ozontjockleken varierar dag för dag på grund av luftrörelserna uppe i stratosfären, omkring 20 kilometers höjd upp och just nu är vi i ett område med tunnare ozonskikt, säger Thomas Carlund.

Ozonskiktet är alltså tunt för årstiden. Solen står högt och UV-strålningen dras också upp med i höjden på grund av det.

UV-index, som är ett mått på hur mycket UV-strålning solljuset innehåller, ligger just nu mellan sex och sju mitt på dagen i södra Sverige, också i södra Norrland är det högt. Det är att beteckna som högt.

Rekommendationen är att den som har känslig hud, men ändå kan bli brun, inte ska tillbringa mer än mellan en halv till en timma i solen för att vara på den säkra sidan.

Men det finns ju också sätt att skydda sig på konstaterar Charlotte Ekblom som solar på Vätterstranden i Jönköping.

– Jag har smörjt in mig med solskyddsfaktor 50.

Är skadlig solstrålning någonting du tänker på?

– Ja, det gör jag. Särskilt eftersom jag också har barn så vi försöker hålla oss till en del i skuggan också. Men det är så skönt när solen är framme att man vill sola lite också.

Enligt Thomas Carlund på SMHI, behöver man inte vara orolig för att det är fråga om någon exceptionellt starkt UV-strålning just nu.

– Men som alltid ska man ta det försiktigt den här årstiden, nu när solen står högt och UV-strålningen är hög.

Peter Olsson, Jönköping
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista