Tror att kraven ska uppfyllas.
Förbifart Stockholm

Carlgren: Alla miljökrav ska uppfyllas

Naturvårdsverket har underkänt Vägverkets ansökan om vägprojektet Förbifart Stockholm. Verket anser att projektet inte uppfyller miljömålen för till exempel klimat och naturmiljö och att alternativ måste utredas bättre.

– Verket ställer krav på viktig kunskap som vi nu också kommer att gå igenom i det underlag som vi har fått in i ärendet för att se till att all kunskap som behövs för att uppfylla de mycket tuffa miljökrav som kommer att gälla också finns redovisad, säger miljöminister Andreas Carlgren (c) i en kommentar till Naturvårdsverkets krav.

Naturvårdsverket anser ju att projektet som det ser ut nu strider mot miljökvalitetsmålen. Hur ser du på det?

– Det är ju en del av bedömningen som nu ska göras. Projektet ska klara kraven både med klimatet, miljökvalitetsnormerna, Natura 2000 och kulturmiljön. Och det är mycket tuffa villkor som gäller, säger Andreas Carlgren.

Vägverkets ansökan gäller utbyggnad av en vägtrafikled från norr till söder i Stockholm, ett projekt på 25 miljarder kronor.

Men Naturvårdsverket vill ha en mer detaljerad utredning av det så kallade kombinationsalternativet, som också skulle involvera Banverket och kräva en satsning både på väg, järnväg och kollektivtrafik.

Det skulle ge mindre utsläpp av växthusgaser och skona natur och kulturmiljö, enligt verket.

– Vi kommer att se till att man uppfyller alla lagens krav på att också presentera möjligheter att jämföra med alternativa lösningar, också nollalternativ. Även om naturligtvis utgångspunkten är att alla alternativ måste klara tillräckligt trafikarbete.

När kommer ni att bestämma om ni ska begära kompletterande utredningar?

– Vi har ju visat förr att vi arbetar mycket snabbt i sådana här ärenden, men också mycket noga. Därför går nu tjänstemännen igenom det här i detalj och sedan kommer vi att så snabbt som det över huvud taget går att kunna ge besked om det också behövs kompletteringar eller om den kunskap finns som gäller och behövs för att vi ska klara de mycket tuffa miljökraven, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista