Sysselsättningen bromsar och sjunker

Arbetsförmedlingen räknar i sin prognos för 2008 och 2009 med att de senaste årens ökning av sysselsättningen bromsar in i år och sedan minskar nästa år. Det väntas i första hand påverka redan svaga grupper på arbetsmarknaden.

– Det är klart att när det blir en försämring är det de som är nya på arbetsmarknaden, eller de som kanske är borta länge från arbetsmarknaden, som får det tuffast, säger Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör Lena Liljebäck.

Ser du några regionala skillnader?

– Ja, vi kan säga att framöver är det framför allt län som är industritäta som får försämring av arbetsmarknaden jämfört med andra län. Men också län som har stort beroende av offentlig sektor, säger Lena Liljebäck.

Den minskade sysselsättningen inom offentlig sektor tror Arbetsförmedlingen kommer att ske inom utbildning och bland de statliga jobben.

Grunden för prognosen är den tydliga dämpningen av tillväxten i världsekonomin, vilket också bromsar den svenska ekonomin. Men Arbetsförmedlingen framhåller att den väntade nedgången kommer att ske utifrån ett bra läge.

Sedan 2005 har sysselsättningen ökat i Sverige med mer än 270 000 personer.

De grupper som särskilt kommer att drabbas av nedgången är de som saknar högre utbildning, personer med funktionsnedsättning och de som är på väg in på arbetsmarknaden, till exempel unga och utlandsfödda.

För Arbetsförmedlingen kommer minskningen i sysselsättning att ställa högre krav på arbetsmarknadspolitiska program. Lena Liljebäck tror också på att i ännu högre grad än nu aktivt matcha arbetssökande med företag, för att hitta rätt arbetsuppgifter till varje person.

– Vi kommer att vara mycket ute hos arbetsgivarna, därför att det är viktigt att ta tillvara varje arbetstillfälle, speciellt nu när vi ser att det är en nedgång på arbetsmarknaden, säger Lena Liljebäck, Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör.

Fredrik Wadström
fredrik.wadstrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista