Vindkraftverk till havs blir allt dyrare

På tisdagen invigdes Sveriges största och den tredje största havsbaserade vindkraftparken i världen. Strax söder om Öresundsbron på Lillgrund snurrar nu 48 vindmöllor som försörjer 60 000 hem med hushållsel. Men utbyggnadstakten av nya vindkraftverk till havs bromsas nu upp av kraftigt ökade byggkostnader.

– Just nu har havsbaserad vindkraft blivit väsentligt mycket dyrare, säger Hans von Uthmann, Vattenfalls Nordenchef.

Erfarenheterna hittills från vindkraftparken på Lillgrund visar enligt Vattenfall att det är stora, kraftfulla vindkraftverk som krävs till havs och priserna på stora vindkraftverk har ökat dramatiskt de senaste åren.

Få leverantörer och väldigt många beställare gör att priserna gått upp och det är svårt att få ekonomi i nya stora havsbaserade projekt.

– Jag tror att de skjuts framåt. Vi behöver nog lära mer och vi behöver få fler aktörer på leverantörssidan och vi behöver klara av den ekonomiska delen bättre. I dagsläget är det mer genomförbart och lönsamt på land.

Vattenfall kommer att investera 40 miljarder kronor i vindkraft de kommande tio åren och dagens invigning och kungens tal är enligt Vattenfall startskottet för den satsningen.

– Att Sverige nu kan stoltsera med världens tredje största havsbaserade vindkraftverk leder till förhoppningar om en bättre framtid för vår miljö, sa kungen i sitt tal.

Söder om Trelleborg ligger Kriegers Flak, ett område där Vattenfall har långt framskridna planer på att bygga 128 stora vindkraftverk, men prisutvecklingen gör nu att det projektet dröjer.

– Det kommer ta några år till tror jag innan de är på plats. Jag vill vara så diffus helt enkelt för att det finns så många faktorer som spelar in, säger Hans von Uthmann.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista