FI vill ha rapport om börsstoppet

Efter flera timmar med börsstopp och tekniskt strul lyckades Stockholmsbörsen få i gång handeln först klockan halv tre på tisdagseftermiddagen. Finansinspektionen vill nu ha en snabb förklaring.


Esbjörn Lundevall som är chef för aktiehandeln på banken SEB:s huvudkontor i Stockholm sammanfattar läget.
– Det skadar väl alla de som hade velat utföra aktieaffärer tidigare under dagen.

Skadar det Stockholmsbörsen i någon mening?

– Marginellt, säger Esbjörn Lundevall. 

Redan på måndagen strejkade alltså börsens nya handelsysstem när det skulle sjösättas på morgonen. Också börserna i våra grannländer har drabbats av teknikkaoset. 

Varför systemet inte fungerat har OMX, som äger Stockholmsbörsen, på tisdagen inget svar på mer än att det var olika fel i går och i dag. 

Alla från små aktieägare som velat gör affärer till storbanker som utför affärerna har varit påtagligt irriterade över stoppet.  

Den övervakande myndigheten Finansinspektionen vill ha en snabb förklaring på det som har hänt och varför, säger enheltschefen Annika von Hartman.

– Det är inte ovanligt med korta handelsstopp men eftersom det här händer återigen idag så ser vi det som en allvarlig händelse, säger Annika von Hartman. 

Vad kan ni från er sida göra åt saken? 

– Ja, det här ligger ju på börsens ansvar. Det är börsens ansvar att åtgärda det här problemet. Vad vi gör är att vi följer med vad börsen gör för att åtgärda det och har en tät dialog med börsen.

- Vi inväntar en rapport från OMX om den här händelsen. Vi väntar oss att den kommer så snart som möjligt, kanske senast i början av nästa vecka, säger Annika von Hartman. 

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista