FAO-mötet i Rom

Sverige vill prioritera nödhjälp

Ett 50-tal stats- och regeringschefer har på tisdagen diskuterat vad som måste göras för att avvärja hungersnöd bland världens fattiga på grund av de höga livsmedelspriserna. FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO håller ett tre dagars möte i frågan i Rom.

Målsättningarna håller nu på att mejslas fram och Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) säger att det i första hand behövs nödhjälp till miljoner fattiga.

– Här gäller det att hjälpa till så att inte fler hamnar i den riktiga fattigdomsfällan och inte är mätt när man går och lägger sig på kvällen. Det andra är att få fram pengar så att det går att skaffa utsäde och distribuera utsäde och andra insatsmedel för att få igång odling den här säsongen, säger jordbruksministern.

En kombination av kortsiktiga mål och långsiktiga ska alltså bli lösningen på livsmedelskrisen i världen.

På tisdagen har stats- och regeringschefer avlöst varandra i talarstolen här vid FAO:s toppmöte i Rom.

Flera har lovat rundhänta ekonomiska bidrag för att avhjälpa den akuta krisen som utlösts av de höga livsmedelspriserna.

Japans premiärminister lovade att skänka 300 000 ton ris och uppmanade andra länder att häva sina exportrestriktioner av spannmål vilket har förvärrat krisen.

Flera ledare underströk också att det måste gjutas nytt liv i jordbruket som näring. Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson sa också att EU måste sluta dumpa sina överskottsprodukter i fattiga länder. Det har bidragit till att slå sönder jordbruket i utvecklingsländerna.

Ett långsiktigt mål sattes idag av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon som sa att livsmedelsproduktionen i världen måste öka med 50 procent senast 2030.

Kerstin Brostrand, Rom
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista