Riksbanken:

Svenska banker stabila trots finanskris

De svenska bankerna är stabila och starka och ser ut att fortsätta att vara det trots att den internationella finanskrisen fortsätter och trots att konjunkturen viker. Den slutsatsen drar Riksbanken sin nya rapport om finansiell stabiliteten. Sverige klarar krisen utan större problem, säger vice riksbankschefen Lars Nyberg.

– När det gäller den internationella bilden så har den varit orolig. I England, i USA, i Europa har ju centralbankerna fått hjälpa marknaderna att fungera för att den inte har fungerat mellan bankerna. De har inte velat låna till varandra.

– Den här bilden har vi inte haft i Sverige. Vår svenska marknad mellan bankerna har hela tiden fungerat alldeles utmärkt och därför har inte vi behövt ingripa.

Var går gränsen för att göra det?

– Om bankerna inte skulle kunna låna till varandra, om man skulle hamna i samma situation som i England eller USA då skulle vi naturligtvis få diskutera vad vi kan göra också. Men vi ser ingen anledning till att vi skulle hamna där och den bedömningen har vi gjort hela tiden och den har varit rätt.

Det talas ofta om nu att man borde ändra på regelverk och förutsättningar för banker och investmentbanker att undvika en ny kris. Vad är det som ni i första hand borde ändra på?

– Det här är en lång och intressant historia. Det är ju att försöka utvärdera krisen medan vi är mitt i den och det är inte så lätt.

Har Riksbanken någon uppfattning om när den här pågående finansiella krisen kan vara avvecklad?

– Alla sådana här kriser tar sin tid. Det kan ta från två år till fem år men vi ser att avvecklingen har börjat. Vi har kommit in i en annan fas i krisen. Sedan måste alla de här kreditförlusterna, som finns, synas i balansräkningarna och avvecklas. När det är färdigt, då är krisen slut, säger Lars Nyberg.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista