Inget statligt stöd till Bergmancenter

Regeringen är inte beredd att gå in med pengar för att köpa Ingmar Bergmans hus vid Hammars på Fårö.

– Det är klart att jag är besviken. Här är nu en perfekt grej som kan ge arbetstillfällen på Fårö. Det här får ju inte Fårö missa, säger Kerstin Kalström som driver frågan om ett Bergmancenter. 

Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) vill inte satsa statliga pengar på att köpa Bergmans hus.

– Om Ingmar Bergman hade haft en önskan om att detta skulle vara någonting som hade blivit ett minne eller ett center, så hade han väl kanske donerat det till staten. Det har han nu inte gjort, utan det har testamenterats till barnen och de har beslutat att sälja fastigheterna till högstbjudande. Då är frågan om staten ska gå in och med skattebetalarnas pengar försöka bjuda över andra köpstarka intressenter. Det tycker inte jag, säger kulturministern.

Lena Adelsohn Liljeroth tycker att det finns annat i kulturarvet efter Ingmar Bergman som är viktigare än hans hus på Fårö, nämligen själva konsten.

– Sveriges regering gjorde en satsning med 20 miljoner kronor i budgeten och då handlar det framför allt om det riktiga arvet efter Bergman, det vill säga hans filmer, arkiv och litteratur, så att det ska kunna bli tillgängligt för eftervärlden. För här behövs ju också medel för att restaurera filmer som annars riskerar att försvinna, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

– Vi kommer inte att ge tappt än utan vi kommer att jobba vidare. Men det är ändå viktigt att få se hur han levde i det här huset som ingen har fått komma till, att få känna den här atmosfären. Det går ju aldrig att återskapa, säger Kerstin Kalström.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista