LO-styrelsen fick ge sig om karensdag

Uppdaterad 18:16
LO:s kongress gick i på tisdagen mot styrelsen och beslutade att LO ska verka för att karensdagen vid sjukdom tas bort. Det blev stundtals starka ord från talarstolen när sjukförsäkringen debatterades.

– Denna förhatliga karensdag ska bort. Hur många LO-medlemmar har gått till jobbet sjuka? Hur många av oss har gått till jobbet och varit sjuka? Hur många har vi smittat ner på grund av denna förhatliga karensdag? frågade Dan Gabrielsson som företräder Kommunal när han tog plats i talarstolen.

Talare efter talare på LO:kongressen kritiserade LO:s styrelse för att de inte ville slopa karensdagen i sjukförsäkringen. Frågan gick till omröstning liksom frågan om ersättningsnivån vid sjukdom och i båda fallen körde kongressen över sin styrelse.

LO ska nu verka för att karensdagen i sjukförsäkringen tas bort när ekonomin så tillåter och att sjukpenningen ska vara 90 procent av inkomsten.

Zeljko Klemse från Hotell- restaurangfacket var nöjd med beslutet.

– Det är otroligt viktigt för mig. Jag kommer från servicesektorn, hotell- och restaurang. Jag har pratat med många städerskor som inte har någon möjlighet alls att jobba heltid så de jobbar halvtid eller lite mindre och det tjänar i genomsnitt 8 000-9 000 kronor i månaden före skatt. En hel karensdag för dem är ett stort avbräck, ekonomisk kris.

Ulla Lindqvist, vice ordförande för LO ville behålla karensdagen.

– Det var förväntat att det skulle bli en stor diskussion. Det är demokratiska beslut och nu har vi fattat beslut om att vi ska verka för att karensdagen avskaffas när det finns ekonomiska möjligheter.

När ska ni avskaffa den?

– Det får man se. Vi har andra saker som vi också prioriterar som till exempel en rehabiliteringsförsäkring, att man satsar på de långtidssjukskrivna, så det återstår att se. Så det är ett långsiktigt beslut.

Du verkar ganska nöjd ändå, så varför hade inte ni föreslagit att karensdagens skulle bort?

– Därför att vi gjorde en annan prioritering så nu har kongressen sagt sitt, säger Ulla Lindqvist.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista