Nätavgiftsförslag kan bli dyrt för kunden

Svenska elkunder kommer få betala minst 40 miljarder kronor extra om den statliga nätavgiftsutredningens förslag blir verklighet. Det uppskattar två ekonomiprofessorer som gjort beräkningar utifrån förslaget.

En av professorerna är Ted Lindblom vid Handelshögskolan i Göteborg.

– Problemet är att den utredningen inte utgår från svagare part, kunderna. Den är ensidigt, som vi ser det, inriktad mot företagens syn, att de ska sitta säkrare.

Nätavgiftsutredningen presenterades i november förra året, och den har tidigare fått kritik av Konkurrensverket som menar att elkunder kommer att få betala överpriser om utredningens förslag går igenom.

Nu har de här påstådda överpriserna beräknats av Ted Lindblom och hans professorskollega Stefan Yard. De menar att elbolagen på 15-20 års sikt kommer ha tagit ut minst 40 miljarder kronor extra av sina kunder. Det handlar mycket om utredningens sätt att beräkna så kallat ingångsvärde för bolagens elledningar, transformatorstationer och liknande. Ted Lindblom menar att utredningens förslag på schablonersättning är alldeles för generös mot bolagen.

– Uppskattningsvis efter tio år är det forfarande så att vi kanske får betala 10-20 procent mer än vi borde, om man nu tittar på vad det är värt.

Enligt Ted Lindblom kommer vi elkunder tvingas betala en gång till för gamla elledningar som elbolagen redan har fått betalt för. Och han menar att bolagen gör helt rätt i att utnyttja ett system som rejält kan öka deras vinster.

– Vi har ingenting att klaga på när det gäller bolagen utan det är förslaget som måste ses över, säger Ted Lindblom.

Nätavgiftsutredaren Sten Kjellman tillbakavisar Ted Lindbloms kritik om att utredningen bara gynnar elbolagen, och inte elkunderna.

– Jag tycker att den är djupt orättvis. Om vi ska konstruera den här modellen om att fastställa tariffavgifterna i förväg är det i hög grad för att skapa stabila villkor för kunderna och det är det vårt förslag går ut på.

Men det kan i grund och botten vara så att det kostar kunderna mycket pengar?

– Nej, men det kan ge vissa övergångskostnader som vi inte kan beräkna, säger Sten Kjellman.

På näringsdepartementet håller man just nu på att sammanställa remisserna på nätavgiftsutredningen.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista