S kör över LO om Lissabonfördraget

Socialdemokraterna kommer inte att följa LO-kongressens beslut att socialdemokraterna ska vänta med att rösta ja till Lissabonfördraget. LO vill att omröstningen äga rum först efter att regeringens utredning av den så kallade Vaxholmsdomen är klar. Men socialdemokraterna tänker inte vänta.

– Vi har sagt att vi står bakom fördraget och vi kommer att rösta ja när fördraget är uppe i riksdagen. Det är ett klart besked vi har, säger socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg.

Är det inte besvärligt för er att inte göra som LO säger nu?

– Nej, men det är ju väldigt viktigt. Vi har varit med och tagit fram fördraget. Det är en trovärdighetsfråga. Det är ju så att om riksdagen skulle rösta nej till fördraget skulle det ju inte hjälpa Lavaldomen ett endaste dugg. Det är inte där frågan löses i sig, så det är väldigt viktigt att vi är väldigt tydliga i vår signal här, vad vi vill, säger Sven-Erik Österberg.

Regeringen vill att riksdagen ska rösta ja till Lissabonfördraget den tjugonde november. Utredningen om konsekvenserna av Vaxholmsfallet blir inte klar förrän knappt en månad senare. Utredningen ska föreslå vad som nu ska gälla när utländska företag från andra EU-länder arbetar i Sverige.

Hade socialdemokraterna gjort som LO velat hade det äventyrat EU:s mål att fördraget ska börja gälla från och med nästa år.

Men för att visa att socialdemokraterna ändå har stor förståelse för LO har socialdemokraterna i eftermiddag skickat ett brev till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin med en önskan om att regeringen bör se till så att utredningen är klar innan riksdagen röstar om Lissabonfördraget.

– Ja, det är ju regeringen som har ansvar för hur tillståndet är i landet och finns det en stor oro, LO-kongressen har tagit ett sådant här beslut, så finns det också anledning att försöka se till att när fördraget tas så görs det i så stort samförstånd som möjligt och med lugn och ro ute i den svenska samhällsdebatten, säger socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista