Många fortfarande fångar hos Farcgerillan

Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om att den colombianska Farc-gerillan är nära att besegras. Två av de högsta ledarna har dödats i strid och nyligen dog Farcs högsta ledare Manuel Marulanda. Samtidigt trycker omvärlden på för att gerillan ska lämna över de personer som gerillan kidnappat.

En som nyligen frigavs efter sex år i fångenskap är Luis Eladio Pérez.

– 6 år, 8 månader, 17 dagar och 9 timmar var jag fången hos Farc-gerillan, säger Luis Eladio Pérez som frigavs tidigare i år.

Han är på besök i Sverige för att jobba för att de som fortfarande sitter kidnappade snart också ska bli fria, däribland Ingrid Betancourt, den kanske mest namnkunniga av Farcs alla politiska fångar. Luis Eladio Pérez säger att han inte kan känna sig lycklig förrän de han lämnade kvar i djungeln släpps.

– De sitter kvar där, kedjade mot några träd och väntar på att någon ska komma och hjälpa dem. Jag kan inte känna mig lycklig så länge det är så, säger Luis Eladio Pérez.

De senaste veckorna har det kommit många tecken på att Farc till slut, efter 40 år, håller på att besegras militärt. Den marxistiska gerillan har förlorat två chefer i strid och nyligen också sin högsta befälhavare, Marulanda, som verkar ha dött av en hjärtattack 80 år gammal.

Colombias president Uribe har gjort sitt bästa för att ge bilden av att Farc nu tappat greppet och snart kommer att ge upp vilket han också använt som slagträ i debatten där många hävdar att det 50 år långa inbördeskriget i landet inte kan vinnas med våld.

Men Luis Eladio Pérez säger att man inte ska överskatta vapnens makt och att de kidnappade aldrig kommer nå friheten om inte parterna sätter sig vid förhandlingsbordet.

– Farc är inte besegrad, men redo för att försöka hitta en förhandlad lösning på situationen med de kidnappade, säger Luis Eladio Pérez, frigiven av Farc-gerillan tidigare i år.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".