ÅRSDAGEN AV MASSAKERN:

Annorlunda stämning i Kina

Idag, den fjärde juni, är det årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i Peking. Nu marscherar studenterna över torget igen, men till skillnad från 1989 visar de stöd för ledarna. Då, för nitton år sedan, krossade regimen brutalt 1980-talets demokratirörelse.

Fortfarande är det ingen som vet exakt hur många som dog när den kinesiska armén satte in pansarvagnar mot fredliga demonstranter mitt i centrala Peking, för nitton år sedan.

I städer över hela landet krossades demokratirörelsen som leddes av arbetare och studenter. Mellan 50 och 200 personer beräknas fortfarande hållas fängslade för att ha deltagit i proteströrelsen som hotade kommunistpartiet.

Nu, nitton år efter massakern, är själva ordet ”fjärde juni” belagt med censur i Kina. Det går inte att söka på det på kinesiska sökmotorer på Internet, och tidningarna kan fortfarande inte ta upp ämnet.

Det har gjort att många ungdomar idag inte vet någonting alls om demokratirörelsen, och om massakern i Peking.

Men minnet lever vidare hos dem som var med, och hos dem som förlorade sina anhöriga. Och som vanligt hölls en del privata minnesceremonier, även om både de oppositionella och själva torget, är extra hårdbevakade just idag, för att ingen ska kunna protestera.

Inte på länge har nationalismen och stödet för regeringen blommat som det gör just nu i Kina. Årets dramatiska händelser; upploppen i Tibet, attackerna mot den kinesiska OS-facklan och senast jordbävningen i Sichuan har skapat en väldig sammanhållning.

Härom veckan demonstrerade ungdomar återigen på Himmelska fridens torg. Den här gången var det för att visa sitt stöd för jordbävningsoffren i Sichuan, och de skrek: ”Heja Kina!”

Många har dekorerat sina bilar med patriotiska klistermärken, med slagord för OS, mot Tibets och Taiwans självständighet, eller så står det helt enkelt: ”Jag älskar Kina”.

1989 blev det en chock för många kineser att den egna armén kunde skjuta fredliga demonstranter, och krossa studenter med pansarvagnar. Idag är militären återigen hyllade som hjältar efter räddningsarbetet i Sichuan.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista