Bo Johansson

Obol ville satsa även i Schweiz

Flera år innan finansfirman Obol började satsa i Sverige försökte man bygga upp en liknande verksamhet i Schweiz. Det tyder en kartläggning på som P1-programmet Kaliber och SVT:s Uppdrag Granskning har gjort tillsammans med Ekot.

För sex år sedan köpte Obol Investment in sig i ett mindre schweiziskt finansföretag, MJZ Vermögensverwaltung. Bo Johansson och Jan Saradlics Obol betalade i ett första skede motsvarande 6 miljoner kronor för 40 procent av ägandet.

Men sen stoppades affären och de gamla MJZ-ägarna och Obolmännen hamnade i konflikt.

De tidigare ägarna är mycket fåordiga när Ekot ringer upp.

– Det var mycket prat från Obols sida, men om det fanns något bakom det vet jag inte, jag fick aldrig se något, säger en av dem.

Enligt de schweiziska affärsmännens version fick MJZ, trots påstötningar, aldrig se några dokument som bevisade att alla de kända personer och rikedomar som skulle finnas i Obol verkligen fanns, alltså precis samma historia som ser ut att ha skett i Sverige några år senare. De schweiziska affärsmännen säger att de började tvivla på Obol och stoppade affären. En förlikning nåddes 2006.

Den här hittills okända historien, som föregick turerna här hemma, talade Bo Johansson aldrig om för investerarna i Sverige.

Till Sveriges Radios Kaliber säger han idag att det var tvärtom vad personerna i MJZ säger, att det var MJZ som ville lura honom och Obol.

Sedan 2006 har de båda företrädarna hållit sig undan. Bo Johansson och Jan Saradlic är misstänkta för grov förskingring och grovt bedrägeri.

Kvar i Sverige finns ett drygt 40-tal personer och företag som förlorat sina pengar i Obol, minst 50 miljoner kronor. Det kan röra sig om mycket mer...

När Sveriges Radios reporter Anna Jaktén träffar Bo Johansson på Sicilien säger han att han är oskyldig till att pengarna försvunnit. Och Obol har egentligen hela tiden styrts av en annan okänd person, men vem det är vill Bo Johansson inte avslöja.

– Nej, det kommer jag aldrig att göra.

Men varför kommer du inte att göra det?

– Varför skulle jag göra det?

För att vinna i trovärdighet.

– Är jag intresserad av min trovärdighet, att rentvå mig nu när jag kommer att träffa dig?

Om jag hade varit du hade jag varit intresserad av att rentvå mig.

– Ja, men det är inte mitt intresse. Inte på något sätt. Om jag skulle ha någon form av framtid, om det är någonting jag skulle vilja göra i framtiden. Det här tåget har gått för mig, säger Bo Johansson.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Anna Jaktén, Kaliber
anna.jakten@sr.se

Efter klockan 16 sänds ett extrainsatt Kaliber i P1 om Obol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".