Lettland

Ekonomisk zon har gett effekt

I en av de så kallade baltiska Tigrarna, Lettland, har de ekonomiska hjulen under senare tid snurrat allt snabbare och tecknen pekar nu på en överhettad ekonomi med hög inflation. Orsaken är ett växande intresse från utlandet och snabb tillväxt inom landets näringsliv. Ekot har besökt staden Leipaja där det inrättats en speciell ekonomisk zon. 

Landets tredje största stad, Leipaja. var i djup kris för drygt 10 år sedan då inrättades en speciell ekonomisk zon i hopp om att locka dit företag.

Lettland är i en brytningstid just nu. Överallt syns minnen från Sovjettiden i form av fallfärdiga bostadsområden och förfallna industrilokaler.

Samtidigt byggs i snabb takt nytt i modern tappning.
Svenska Trelleborg, som gör gummiartiklar till bland annat bilindustrin, är ett av flera svenska företag som etablerat sig i den ekonomiska zonen i Leipaja. En sammansättningsverksamhet håller på att flyttas hit från Danmark, säger Jan Wennberg som är projektledare vid Trelleborg. För Trelleborg handlade det först om att kunna växa i den här regionen, de lägre lönerna i Lettland var inte det viktigaste, säger han.

– Löneläget skiljer sig mellan tjänstemän och produktionspersonal. I princip kan män säga att det är 25 procent lägre för tjänstemannasidan och något större gap på produktionspersonalsidan.

Vilken roll spelar det för den här etableringen?

– I det här fallet har det inte varit huvuddrivande. Dock blir det en effekt. Vad vi sökte här vad att vi ville kunna ha en organisk tillväckt i den här affärsverksamheten. För att kunna göra det var vi tvungna att skaffa oss en ny lokal och en ny layout.

Leipaja ligger vid Östsjöns strand, har drygt 80 000 invånare och är starkt beroende av sitt stålverk och textilindustri. Fram till 1994 var det här en rysk flottbas med 25 000 sjömän.

Krisen var ett faktum när basen las ned, 25 000 skattebetalare och underhållsjobb för fartygen försvann i ett nafs. Det var efter det, i slutet av 90-talet som idén om en ekonomisk zon kom upp, säger Gunars Ansins som är vice borgmästare i Leipaja.

Med stöd av EU har Lettland nu inrättat fyra ekonomiska zoner, en av dem här i Leipaja. Det betyder skattefördelar för företag som kommer hit, till exempel kraftiga rabatter på bolagsskatt och fastighetsskatt och i vissa fall ingen moms på import eller export. 36 företag finns nu i den ekonomiska zonen. Arbetslösheten i Leipaja har minskat från 14 procent under krisåren till 4,6 procent, eller ingen arbetslöshet alls som Gunars Ansins kallar det.

I en annan del av Leipaja sitter en grupp kvinnor runt ett bord och tillverkar armbågs- och knäskydd i plast för motorcykelställ. Företaget heter Elk och företagets vd Karlis Veidemanis pekar stolt på en robot från ABB. Med de nya investeringarna har produktiviteten skjutit iväg, och två nya robotar är redan beställda, säger han.

Samtidigt känner ett litet plastföretag som Elk en annan sida av de senaste årens snabba tillväxt i Lettland. Inflationen ligger i topp bland EU-länderna, lönerna stiger snabbt och en del företag har känt av problem med att rekrytera personal. Företaget Elk har särskilt vänt sig till kvinnor för att klara av att växa, säger Karlis Veidemanis.

Sören Granath, Leipaja
soren.granath@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista