Damm och föroreningar fyller luften i Peking i maj 2008. Foto: Robert F. Bukaty/Scanpix.

Orosmoln över Kinas växande ekonomi

Uppdaterad 16:50
Kinas ekonomi fortsätter att växa kraftigt, men det finns moln på himlen även för Kina. Det visar en rapport från Swedbank. Fortsatt överhettning men lätt inbromsning och framtida hot från miljöproblem är nyckelorden.

– Det är inte lika kokhett som det var för ett halvår sedan, men fortfarande är konjunkturen ganska bra. Men det är inte riktigt samma drag som för sex månader sedan, säger Swedbanks chefsekonom Hubert Fromlet.

Vad beror det på?

– Det är förmodligen tre faktorer. Den ena är de stigande livsmedelspriserna, den stigande inflationen, som urholkar köpkraften. Den andra är att kineserna försökt strama åt under en längre tid, och har lite svårare att låna ut pengar. Den tredje är att exporten förmodligen också har dämpats något. Vi ska inte glömma bort att konjunkturen inte är särskilt bra i USA och kanske inte så bra på andra ställen heller. Den globala ekonomin har också dämpats.

Kinas ekonomi 19 år efter massakern på Himmelska Fridens Torg är en helt annan än då. Utvecklingen har gått snabbt och Kina har legat i topp i den globala tillväxtligan under 2000-talet.

Det tycks inte finnas någon hejd på hur snabbt hjulen kan snurra i den kinesiska ekonomin. Från tillväxtsiffror på uppåt tolv procent saktar det in lite nu och tillväxten beräknas till 9,7 procent i år, 8,9 procent nästa år och 8,7 procent 2010.

Kinas överskott i handeln med utlandet är gigantiskt och säkert något som makthavarna i Kina för 19 år sedan inte förutsåg. Det gjorde ingen annan heller för den delen. Överskottet väntas nå 435 miljarder dollar nästa år.

Inflationen stiger kraftigt med 8,7 procent under våren, vilket är den högsta nivån på mer än tio år och lönerna ökar snabbt.

Jordbävningen i Sichuan väntas få liten eller ingen effekt på ekonomin.

Men det finns också mörka moln som den allsmäktiga politbyråns ständiga utskott måste hantera.

– Långsiktigt är det framför allt miljön och sociala frågor, säger Swedbanks chefsekonom, Hubert Fromlet.

Miljön hamnar i topp när det gäller den långsiktiga riskbedömningen?

– Ja, den ligger i topp, men sociala frågor, sociala komplikationer, nämns också. Och det är också väldigt viktigt att komma ihåg att Kina har sociala obalanser och de måste minska på sikt.

Är Kina på väg mot ett mer instabil förhållande?

– Instabilt är ett starkt ord men utmaningarna ökar och framför allt i det något längre perspektivet. Om vi tittar, säg åtta eller tio år framåt, så kommer nog säkerligen strukturella och sociala obalanser i ekonomin göra sig ännu mera gällande. Så Kina måste reformera och förbättra en hel del av sina system och inte minst det sociala systemet.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".