Minskande risk för olycksfall på jobbet

Risken att drabbas av allvarliga olycksfall i arbetet fortsätter att minska. Allt färre jobbar i de farligaste yrkena. Samtidigt drabbas nya grupper av hot och våld på arbetet, som till exempel butikspersonal.

– Man har ju hört andra som har varit med om kunder som har varit aggressiva, men ingenting annat. Det är alltid så mycket folk här, så det är ingenting jag är rädd för, säger Lorenzia Hult, som står i kassan på Pressbyrån i Centralstationens ankomsthall i Stockholm.

Försäkringsbolaget AFA, som ägs och drivs av arbetsmarknadens parter, kommer varje år med en rapport över hur trenderna ser ut när det gäller arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.

Fram till och med 2006 ser utvecklingen ut så här:

* Allvarliga olycksfall i arbetet har minskat med 20 procent från 2002 till 2006.

* Var tionde arbetsskada leder till invaliditet, det vill säga att man inte kan arbeta längre. Och så har andelen varit nu en längre tid. De största riskerna för detta finns i vissa yrken, säger Michel Normark som är chef för analysavdelningen inom AFA.

– Det är traditionella industriyrken och hantverksyrken och vissa yrken inom vård och omsorg som är mest utsatta för de här riskerna.

Den största risken att få en arbetsskada löper den som trillar ned från till exempel en stege utomhus.

Samtidigt som den allmänna trenden är att riskerna för olycksfall minskar så drabbas nya yrkesgrupper för hot och våld i sina jobb. Det gäller till exempel lärare, socialsekreterare, butiks- och bankpersonal.

Nästan var tionde fall av allvarliga arbetsolycksfall handlar om just hot och våld. Kvinnor är särskilt utsatta.

Och när det gäller kvinnor så visar AFA-rapporten att mentala diagnoser hos den som har varit sjukskriven länge är vanligast inom kommuner och landsting där många kvinnor arbetar.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista