Tre månaders fängelse för miljöbrott

Under onsdagen dömde hovrätten i Sundsvall en person till fängelse i tre månader för att ha förorenat flera brunnar och den kommunala vattentäkten i Bjästa utanför Örnsköldsvik. Det är ett av de ytterst få tillfällen när ett miljöbrott har lett till fängelse i Sverige.

– Jag tycker att domen verkar välskriven och väldigt bra motiverad och den borde kunna få stor betydelse som vägledning i andra domar, säger Stefan Karlmark, vice chefsåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

Den enda domen för enbart ett miljöbrott som tidigare utdömts i Sverige kom 1996. Den ledde då till 14 dagars fängelse för en person som ställt ut behållare med giftiga kemikalier i naturen.

I fallet i Bjästa utanför Örnsköldsvik förorenades det kommunala dricksvattnet av tetrakloreten, ett ämne som är både hälsofarligt och skadligt för miljön. Ämnet spårades till en fastighet där den nu dömde mannen drev en kemtvätt.

Domstolen anser att mannen av oaktsamhet har orsakat utsläppet och utsatt andra människor för stor fara. Brunnarna till vattentäkten kan ännu inte användas.

Men domen hade kunnat bli ännu strängare med den nya lagstiftningen som trädde i kraft för ett och ett halvt år sedan. I den finns också brottet grov oaktsamhet.

– Numera kan man dömas för grovt oaktsamhetsbrott och det betyder att minimistraffet borde ha blivit sex månaders fängelse, säger Stefan Karlmark, vice chefsåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

Hur vägledande är en hovrättsdom?

– Jag skulle vilja påstå att den här domen bör kunna vara väldigt vägledande eftersom vi har väldigt få domar i Högsta domstolen och flera av dem bygger nog till en del på missuppfattningar av hur det faktiska läget är, när vi pratar om de naturvetenskapliga bitarna. Den här domen verkar vara präglad av en väldigt stor insikt, vilket bör göra att den här domen kan få väldigt stor betydelse.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista