Inte heller försäkringsbolag anmäler

Många struntar i att polisanmäla brott, främst på grund av att de tänker att polisen ändå inte kommer att göra något åt anmälningen, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. Inte ens försäkringsbolagen polisanmäler alla brott som de misstänker att de utsatts för.

Enligt försäkringsbolagens branschorganisation har antalet polisanmälningar om misstänkta försäkringsbedrägerier minskat från cirka 800 per år till drygt 200.

– Det är icke siffror som speglar en positiv utveckling med färre misstänkta försäkringsbedrägerier, utan det är just det att bolagen tyvärr har kommit att se att det inte finns tillräcklig anledning att göra de här anmälningarna, säger Anders Beskow, vice vd på Sveriges försäkringsförbund.

– De här misstänkta brotten som anmälts är allvarliga bedrägerier. Det ska mycket till innan ett bolag gör en polisanmälan, men gör man en polisanmälan i de här allvarliga fallen förväntar man sig att de ska bli ordentligt utredda. De får inte bli liggande och jag hoppas att vi får en bättre ordning så småningom.

Anders Beskow säger att de nu börjat föra en bra dialog med polisen om hur utredningarna ska bli bättre när det gäller just försäkringsbedrägerier.

De flesta brott som begås i Sverige polisanmäls inte, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. Ett av de vanligaste skälen till att inte anmäla är att den som utsatts tycker att det är meningslöst, att polisen ändå inte kan göra något.

Enligt Sveriges Försäkringsförbund är 5-10 procent av försäkringsbolagens utbetalningar egentligen felaktiga på grund av försäkringsbedrägerier.

Enligt Anders Beskow försöker försäkringstagare lura till sig flera miljarder varje år genom att till exempel anmäla stöld av egendom som inte finns eller själva se till att egendom förstörs.

Försäkringsbolagen kan ju låta bli att betala ut när de kan bevisa att det handlar om bedrägeri men det är viktigt att det även blir en polisiär brottsutredning, säger Anders Beskow som annars ser framför sig en ökad brottslighet.

– Man kan se, ur ett försäkringsperspektiv, en minst sagt farlig utveckling om det är så att man tycker att brottsligheten kostar pengar och att människor blir lidande, men att vi löser det genom försäkringslösningar. Det vill säga att du får betalt för detta och att polisen inte behöver ha kunskap om det.

– För det första kan då brottsligheten leva vidare och för det andra ökar därmed kostnaderna för kollektivet i stort. Kostnaderna som försäkringsbolagen har är ju i slutändan inte en kostnad de själva står för, utan det gör ju försäkringstagarna själva.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista