FN begär miljardinsats för fattiga jordbruk

Omfattande ekonomiska satsningar på världens jordbruk är den enda långsiktiga lösningen på den ökande svälten i världen, har det pågående toppmötet i Rom slagit fast. FN:s ledning begär nu mångmiljardsatsningar för att modernisera jordbruket i den fattiga världen.

De flesta fattiga bönder brukar fortfarande jorden med medeltida metoder och deras jordar ger mycket liten avkastning. Flera talare här vid FAO:s, FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisations, toppmöte här i Rom att jordbruket i den fattiga världen behöver en grön revolution.

Och nu begär FAO 25-30 miljarder dollar extra per år, för att effektivisera och modernisera jordbruket i den fattiga världen.

De 50-tal stats- och regeringschefer som deltagit vid FAO:s toppmöte i Rom är eniga om att jordbruket som näring helt enkelt glömts bort. Den ekonomiska utveckligen har istället skett i industrier och ny teknik. Men nu, när världen kastats in i en allvarlig livsmedelskris måste den rika världen reparera sina försyndelser, säger Alarik Sandrup svensk jordbruksexpert.

–- Det är ett gigantiskt jobb som måste genomföras. Men det finns inget alternativ och det här måste man jobba med, strukturerat och långsiktigt. Det kommer att krävas insatser både av den fattiga delen av världen och, framför allt, den rika delen av världen för att få fart på det här, säger Alarik Sandrup. 

Ett skäl till att utvecklingen inom jordbruket stått stilla är att jordbruksbistånd till den fattiga världen minskat med över 50 procent de senaste 20 åren. Här får FAO s ledning hård kritik för att den inte drivit på.

–- Det är ju lite pinsamt, så att säga, att FAO nu får arrangera den här konferensen, för det är trots allt ett problem som man nu har att hantera här, som är en följd av att FAO har varit lite inaktivt och inte lyckats ta tag i frågan och ta ett tydligt ledarskap här i frågan, säger jordbruksexperten Alarik Sandrup.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista