Spelföretag hotas av vite för butik

Lotteriinspektionen hotar nu spelföretaget Betsson med ett vite på 2,5 miljoner kronor om inte företagets spelbutik i Stockholm stängs.

I fredags öppnade spelbolaget Betsson en butik i Stockholm, det trots det svenska spelmonopolet som förbjuder utländska spelbolag att bedriva verksamhet här.

Men Högsta domstolen har ifrågasatt om monopolet är lagligt med tanke på EG-rätten om fri rörlighet för pengar och tjänster.

Svenska åklagare lägger nu misstänkta brott mot det så kallade främjandeförbudet på is. Ingen åtalas alltså för tillfället för att de gör reklam eller främjar spel hos utländska bolag.

Lotteriinspektionen har dock gjort en ny polisanmälan och hotar med två och en halv miljon kronor i vite om inte butiken stängs.

I Betssons butik finns vanliga, icke förprogrammerade surfdatorer där folk kan spela via nätet. Det olagliga främjandet består av skyltar och logotyper med Betssons namn, enligt inspektionen.

Betssons VD Pontus Lindvall säger att han inte tänker stänga och han ifrågasätter rättssäkerheten när en myndighet agerar på det sättet Lotteriinspektionen gör, med tanke på att Högsta domstolen och åklagarna sagt att det är oklart vad som gäller.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".