förslag från utredning

Barnen ska forma statens stöd till idrotten

Under onsdagen lämnades den statliga utredningen om statens stöd till idrotten till regeringen. Utredare Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola vill att barnen ska stå i centrum när staten sätter målen för stödet till idrotten.

– Man ska ta barnkonventionen och barns intresse på allvar och man ska, tycker jag, utforma idrotten med utgångspunkt i barns intressen och förmågor, inte i vuxnas, vilket i allt för stor utsträckning sker i dag.

Vilka problem är det som finns i dag som det här ska råda bot på?

– Tävlingslogiken förs allt längre ner i åldrarna och det finns föreställningar om att man måste ha tidig specialisering och att man måste ha en verksamhet som grundar sig på selektion, rangordning och utslagning. Den verksamheten står ju inte i barns intresse.

Mellan 80 och 90 procent av ungdomarna är med i någon idrottsförening innan de fyller 20 år, enligt regeringens utredare.

Utredningen konstaterar också att det statliga stödet till idrottsföreningarna har ökat kraftigt de senaste åren, det genom intäkter från spelindustrin. Där föreslås ett ändrat system som gör att pengarna som idrotten får från AB Svenska Spel inte ska styras av bolagets vinst.

– Vi föreslår i stället ett i förväg fastställt, fast och behovsprövat bidrag. Det gör att det kanske, i alla fall på kort sikt, blir lite mindre pengar eller en mindre ökning, men å andra sidan är det garanterat på ett helt annat sätt, säger Tomas Peterson.

Utredningen föreslår också en tydligare satsning på att få fram talanger som kan vinna även internationellt, speciellt riktat mot sporter som har ont om pengar.

Generellt är det ett problem att fördelningen av det statliga stödet i dag görs så att det i många avseenden gynnar större lagidrotter, oftast killidrotter.

– Jag hoppas att vår utredning gör att Riksidrottsförbundet tar sig en tankeställare om att man kanske ska använda sig av andra fördelningsprinciper än vad man för närvarande gör, som alltså har mer fördelningspolitisk udd mot att försöka uppnå idrott åt alla, säger utredare Tomas Peterson.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista