Allmänna datorer kan vara spelautomater

Är vanliga datorer som är uppkopplade mot internet och som finns på offentliga platser i själva verket illegala spelautomater? Den frågan kan komma att avgöras av Högsta domstolen sedan en 42-årig man dömts för brott mot automatspelslagen när han lät folk surfa på nätet på två datorer i sin tobaksaffär.

Riksåklagaren, RÅ, tycker att domen ska rivas upp och att 42-åringen ska frias, annars uppstår en märklig situation, säger Stefan Johansson på RÅ.

– I så fall skulle alla datorer med internetuppkoppling som finns utplacerade på olika ställen, till exempel på flygplatser, i närbutiker, i köpcentra och restauranger också klassificeras som spelautomater.

För tre år sedan ställde 42-åringen ut två datorer i sin tobaksaffär i Alingsås. Kunderna fick betala en krona i minuten för att surfa. Det fanns inga ikoner, genvägar eller någon annan programmering till nåt spelbolag, utan kunderna var fria att surfa till vilka sajter som helst.

Lotteriinspektionens kontrollant anmälde datorerna och sedan dess har först tingsrätten och i höstas Hovrätten för västra Sverige dömt affärsinnehavaren till dagsböter för brott mot lagen om automatspel. Enligt båda domarna är datorerna, i lagens mening, spelautomater som kräver tillstånd. Det eftersom det är möjligt att logga in hos utländska spelbolag på datorerna.

Högsta domstolen har ännu inte gett prövningstillstånd, men Riksåklagaren vill att HD ska ta upp målet och fria affärsinnehavaren. Det är av vikt för rättstillämpningen, det är varken rimligt eller ändamålsenligt att automatspelslagen tillämpas på alla surfdatorer i miljöer dit allmänheten har tillträde, säger riksåklagaren i sitt yttrande till Högsta domstolen.

Men det är skillnad om datorerna är förprogrammerade till spelbolag eller för datorspelande, då är de spelautomater, enligt RÅ.

– Blott och bart en uppkoppling mot internet och inget annat visat, då menar vi att det inte är en spelautomat, säger  Stefan Johansson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista