Hiv-smittad mor med barn. Arkivfoto: Jurek Holzer/Scanpix.

Forskare vill ge nyfödda bromsmedicin

Tusentals barn skulle varje år kunna undgå att smittas med hiv av sina mammor, om de kunde få behandling med bromsmediciner under sina 14 första levnadsveckor. Enligt en studie som publiceras i medicintidskriften New England Journal of Medicine smittas barn ofta när de ammas eftersom det dödliga viruset finns i bröstmjölken.

FN-experten Lars Olof Kallings, som under 30 år jobbat globalt med aids-frågor, säger att det här är en billig behandling som borde kunna ges till alla nyfödda i riskzonen.

– Det är ju en central fråga eftersom det har med framtiden att göra och om man åtminstone ska kunna hindra en fortsatt ökning av epidemin så är ju det här ett av de stora problemen, att smittan överförs till nästa generation, säger Lars Olof Kallings.

En halv miljon barn smittas varje år av hiv, de allra flesta av sina mammor. Ungefär var tredje barn som föds av en HIV-smittad mamma drabbas också själv av viruset.

Risken att smittas finns redan i moderlivet, nästa fara dyker upp vid förlossningen. De barn som har klarat sig igenom det kan smittas av den livsviktiga bröstmjölken. Men om barnet under sina 14 första levnadsveckor får dagliga doser av bromsmedicin minskar risken att smittas vid amningen kraftigt.

Forskare vid Johns Hopkins-universitetet i USA har studerat drygt 3 000 barn i Malawi i södra Afrika. Där konstateras att fem procent av barnen som fick läkemedel smittades med hiv. Bland obehandlade barn brukar omkring 15 procent smittas.

Den här kortvariga behandlingen är inte dyr och även fattiga länder borde ha råd att erbjuda den, säger FN-experten på hiv Lars Olof Kallings. Men om det blir så är en politisk fråga. Hittills har intresset att behandla mammor och barn varit lågt.

– Då har det varit beklämmande dåligt med intresset just att förhindra mor-barn-smittan. Det har varit bättre med viljan att behandla de vuxna än att förhindra att barnet blir smittat, säger Lars Olof Kallings.

I fattiga länder är det inget alternativ att låta bli att amma trots att barnet kan smittas av hiv. Barnet riskerar att dö av undernäring eller andra sjukdomar än hiv/aids.

Men ännu viktigare än att medicinera spädbarnen vore att ge mammorna en fullskalig behandling med bromsmediciner, säger hiv-experten Lars Olof Kallings.

- Det man bör sträva efter det är ju att mödrarna ska hiv-testas och de som är smittade ska få fullständig behandling och där går det ganska bra framåt. Nu får tre miljoner människor i fattiga länder behandling mot bara 300 000 för bara några år sedan så det ökar snabbt så där är någonting positivt att rapportera, säger Lars Olof Kallings.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".