Jordbruket torkar ut i Sydsverige

Torkan som breder ut sig med det varma vädret oroar många jordbrukare i landet. Som torrast är det i östra Svealand, i Bohuslän och på Gotland.

– Jag sitter ute på en åker och vi är i full gång med höskörden. På den åkern jag sitter nu väldigt torrt och på vissa ställen så syns det knappt att man har något hö, så att det ser ganska tufft ut bitvis, säger Peter Olsson som är mjölkbonde i När på Gotland och regionordförande på LRF Gotland.

Peter Olsson törs knappt tänka på vad som händer om det inte regnar snart. Sedan den 18 april har det kommit tre millimeter regn i När och det är i nästan ingenting, säger han. Den första skörden av vall eller höensilage som används som foder till hästar, kor och får tror Peter Olsson blir mycket mindre i år än vad den brukar vara.

– Ja, det blir ungefär halv skörd mot normalt som det ser ut härikring och enligt de signaler som jag har fått från övriga Gotland, säger Peter Olsson.

Det är inte bara den tidiga höskörden som riskerar att drabbas hos svenska bönder. Det som har såtts på våren har svårt att gro i den torra jorden. Å Höstsådda växter, som kan vara till exempel vete, råg eller raps och som hunnit växa sig stora och törstiga, riskerar att skadas utan vatten.

Hur länge till jordbruket på Gotland skulle klara sig utan nederbörd törs inte Peter Olsson sia om, men att årets skörd redan är påverkad är han säker på.

– Det får ju bestående effekter det som sker nu på årets skörd, det kan man nog konstatera, säger Peter Olsson.

Emma Eneström
emma.eneström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista