Slovenien

Radioaktivt vatten läckte i kärnkraftverk

En incident i ett kärnkraftverk i Slovenien fick på onsdagskvällen EU-kommissionen att utfärda ett larm till samtliga medlemsländer. Ett problem med kylsystemet i reaktorn i Krsko, öster om huvudstaden Ljubljana, gjorde att radioaktivt vatten läckte ut i innerslutningen.

Enligt Statens strålskyddsinstitut ska inget radioaktivt material ha läckt ut utanför anläggningen. Leif Moberg ingår i den beredskapsgrupp som SSI kallar samman vid den här typen av incidenter.

– Man talar om ett litet läckage som man har hanterat och man har stängt av reaktorn och man säger att man har ett stabilt och säkert läge.

Men hur allvarlig är då den här incidenten?

– Ja, det är allvarligt att den har hänt därför att incidenter där man kan tappa kylningen av reaktorhärden kan ju i förlängningen i värsta fall leda till en mycket allvarlig händelse. Man talar om att man kan få en härdsmälta i förlängningen.

Vad gör man nu då med anledning av det ändå var en allvarlig incident?

– Generellt kan man säga att när det händer incidenter i kraftverk i världen så är man väldigt noga med att dela information och dra lärdom av det som har hänt. Det gäller alltid. Exakt vad man kommer att göra i det här fallet, det vet inte jag idag, säger Leif Moberg.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista