Lettland

Inflationen börjar kännas i svenskföretag

Överhettning talas det ofta om när det gäller de baltiska länderna. I Lettland är inflationen den högsta inom EU och lönerna steg rekordsnabbt med smått ofattbara 30 procent förra året. Det här märker också svenska företag som etablerat sig i Lettland, bland dem Euromaint, ett bolag som ägs av riskkapitalbolaget Ratos och som sköter service och underhåll av tåg i Sverige.

– Här framför oss renoverar de bromscylindrar, till vänster ser du våra nya tvättmaskiner. Vi har investerat i två fina tvättmaskiner för att få bättre kvalitet, säger Göran Pehrsson som är projektledare på Euromaint.

Vad är det som man tvättar där?

– Du tvättar först artiklarna utvändigt och sedan demonterar du dem i smådelar och tvättar dem en gång till så att allt fett och smuts kommer bort.

De här bromscylindrarna här. På vilka tåg sitter de?

– De sitter egentligen på alla tåg som rullar i Sverige, säger Göran Pehrsson.

I nyrenoverade lokaler i Jelgava tre mil sydost om huvudstaden Riga håller Euromaint på att etablera sin nya serviceanläggning, hitflyttad i början av året från Örebro. Målet är att komma in på den baltiska eller för den delen den gigantiska ryska marknaden för tågunderhåll.

Men det lönar sig också att transportera hit bromscylindrar och andra delar från tåg i Sverige. En förklaring till det är de stora löneskillnaderna, en arbetare har bara 20-30 procent av lönen för motsvarande jobb i Sverige.

Men lönerna här kryper allt närmare de svenska. Den glödheta lettiska ekonomin, där tillgången på pengar har ökat snabbt, har fått lönerna att rusa med 30 procent bara under fjolåret, konstaterar Göran Pehrsson. Snart är det dags för nya löneförhandlingar.

– Vi kommer att få höja våra löner här också. Vi gick in i ett löneläge men nu är det dags att höja lönerna igen men det är från en ganska låg nivå så att det känns ju fortfarande som att vi har lönsamhet här borta.

Många talar ju om att det är väldigt skakigt nu i den lettiska ekonomin. Vad säger du om det?

– Man ska nog noga överväga det och räkna väldigt noga innan man gör någonting här.

Vad har varit svårast när det gäller etableringen här?

– Det var väl svårare än jag trodde att rekrytera produktionspersonal. Det är inte så lätt att hitta kvalificerat folk och arbetslösheten är väldigt låg här i Lettland. De duktiga letterna åker utomlands. Många jobbar i Irland och i Sverige, säger Göran Pehrsson.

Vid den lettiska centralbanken i Riga finns en påtaglig nervositet för vad som nu händer i ekonomin, med snabba löneökningar och en skenande inflationen. I april var inflationstakten 17,5 procent räknat på helårsbasis.

Trots det har centralbanken inte fritt kunnat använda räntevapnet, som den svenska riksbanken kan, vilket beror på att Lettland har satsat på att komma in i Eurosamarbetet och regler som det är förknippat med.

Men Uldis Rutkaste, chefekonom vid Lettlands centralbank, anser ändå att det finns positiva signaler om att inflationen är på väg ner nu när tillväxt i landet mattas av.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista