Romer är utsatta i Italien

Silvio Berlusconi och hans högerregering driver på för att sätta stopp på den illegala invandringen till Italien. Invandrare anklagas ofta för brottslighet och särskilt utpekade är romerna, trots att de flesta av dem är legala invandrare.

Italiens regering förbereder ett stort åtgärdspaket för att kunna skicka hem dokumentlösa, sade Berlusconi på onsdagen och målet är nolltolerans.

Människorättsorganisationen Amnesty talar om en våg av rasism, som sveper mot invandrarna. Dessa anklagas för att vara brottslingar och särskilt utpekade är romerna.

– Här fanns tidigare ett läger med romer, säger taxichauffören, medan vi snurrar upp och ner på motorvägarna runt Neapel.

Ett läger blev nerkört av lastbilar och nyligen tvingades andra romer att fly, sedan grannar tänt eld på deras skjul.

I närheten av flygplatsen ser vi baracker i en lång kedja under motorvägsbron med den snabba trafiken.

En äldre kvinna med många guldringar på en kedja runt halsen hänger bländvita, nytvättade gardiner på tork.

– Jag vet inte om vi lever säkert här, svarar hon. Vi ser på TV att alla utlänningar ska ut, men vart då? Var ska vi leva?

Hon är rom från Kosovo utan uppehållstillstånd. Merparten romer, som strömmar hit kommer lagligt. De är från Rumänien och är EU-medborgare.

Kvinnan suckar, medan lägret sluter sig framför oss. Hennes son säger kort att Tyskland skulle ha hjälpt dem med bostad, men inte Italien inte. Han jobbar svart, men det är svårt.

13-åriga Sylvana vaktar småsyskonen och talar om att polisen varit där.

Flera av bilarna är sönderslagna och Sylvana påstår att polisen gjort det. Tretton år och inte i skolan?

– Nej, jag är plattfot och ska opereras, säger hon och går ett varv.

Och så bjuds jag in. Det är välstädat och inte en pryl framme. Som på hotell. Möblerna gamla och ganska vackra.

I ena sovrummet hänger en ensam gul kavaj och på byrån i det andra står ungefär 20 parfymflaskor i perfekta rader. Det luktar gott.

Alice Petrén, Neapel
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista