Stora problem för godstrafiken i norr

Det är stora problem i tågtrafiken efter urspårningen mellan Vännäs och Långsele på norra stambanan. Idag kommer fyra persontåg att ställas in, enligt Veolia, som driver persontrafiken. Men konsekvenserna för godstrafiken är mycket större, säger Mats Hollander, informationschef på Green Cargo.

– Det går väldigt mycket godståg här, det går över 30 godståg per dygn så det är många godståg som är uppställda längs med linjen. Vi har också fått ställa in väldigt många godståg så det är svårt för många, både industrier, livsmedel och företag i olika branscher som får försenade transporter, säger Mats Hollander.

Hur många godståg är det som fortfarande står uppställda på banan?

– Det står elva godståg uppställda och det är ett femtiotal godståg inställda så det är stor trafik.

En lång rad godståg står alltså kvar ute på banan. I begränsad utsträckning leder man om trafiken via långa omvägar.

– Vi försöker leda om godståg via inlandsbanan och vi har fått igenom några tåg på det sättet men det är en gammal bana som inte är elektrifierad, den tål inte lika tunga tåg, det är lägre hastigheter och det är kortare tåg så det blir inte alls samma genomströmning, säger Mats Hollander.

Inlandsbanan kan inte bära fullastade godståg med stålämnen, som bland annat ska till stålverket i Borlänge och på Inlandsbanan måste man använda diesellok. Banverket har nu bärgat dem urspårade godsvagnarna på spåret och inlett arbetet med att laga banan.

Man kan ännu inte säga vad urspårningen berodde på, om det var en solkurva eller någon annan orsak. Utredning pågår. Banverket säger idag att man hoppas att trafiken ska kunna vara igång på fredag eftermiddag. Och det betyder mycket extraarbete, säger Mats Hollander.

– Vi följer rapporter från Banverket hela tiden om när de tror att banan ska kunna öppnas och det senaste jag har hört är fredag eftermiddag. Då kommer vi att sätta in alla resurser vi har för att komma i fatt med det här. Det blir många lokförare som kommer att få jobba extra i helgen, säger Mats Hollander.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista