Indiska protester mot höga bensinpriser

I Indien har det utbrutit protester efter att regeringen höjt bensinpriserna med tio procent, särskilt kraftiga är protesterna i delstaten Västbengalen.

– Vi vågar inte köra idag. Det är inte värt att ta risken, säger Ram en taxichaufför i Kolkata, som tidigare hette Calcutta.

Gatorna ligger nästan helt öde i Indiens fjärde största stad och alla affärer jag ser håller stängt. Strejkvakter stoppar bilar och bussar och sliter ut passagerare och många trafikanter är oroliga för stenkastning om de kör. De flesta flighter till och från Kolkata är inställda och näringslivet varnar för att strejken skadar stadens image som ett framväxande IT-centrum.

Strejken har utlysts i delstaten Västbengalen i två dagar i protest mot nationellt höjda bensinpriser. Höjningen på runt tio procent genomfördes på onsdagen.

Premiärminister Manmohan Singh talade till nationen och sa att höjningen är absolut nödvändig om det ska finnas någon bensin framöver i Indiens snabbt växande ekonomi. Men största oppositionspartiet kallar höjningen ”ekonomisk terrorism” och för regeringen är prishöjningen riskabel med tanke på att parlamentsval ska hållas inom ett år.

Protesterna är särskilt högljudda här i tättbefolkade Västbengalen, en stat med 80 miljoner invånare som styrts av kommunister i 30 år.

En del ekonomiska experter säger att bensinprishöjningen var nödvändig men inte tillräckligt stor. Men protesterna illustrerar att höjningarna kan ha ett stort politiskt pris för de styrande. Många indiska bilister är förstås missnöjda med att nu behöva betala mer för bränslet.

Taxichauffören Ram klagar över att hans bensinkostnader nu gått upp men att han inte får ta ut mer av sin passagerare.

Det finns positiva effekter av strejken. Istället för avgaser känns luften idag ren och utan infernaliskt tutande bilar kan man tydligt höra fåglarna.

Nils Horner, Kolkata (Calcutta)
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista