Krav för a-kassa kan gälla hela Norden

En dom i regeringsrätten på torsdagen kan innebära att arbetslösa tvingas ta arbete i hela Norden för att inte få sänkt a-kassa. Målet gäller en snickare i Värmland som tackade nej till ett jobb i Norge och fick sin a-kassa sänkt, något som regeringsrätten anser var rätt.

Leif Tallskog, chef för sektionen för arbetsförsäkringen på arbetsförmedlingens huvudkontor, gör den här tolkningen av domen.

– Ja. jag tolkar den så att ett arbete även utanför Sveriges gränser är att anses som lämpligt om det inte är alltför stor skillnad i socialförsäkringslagstiftning, skatterättslig lagstiftning och liknande jämfört med Sverige.

Snickaren bor i gränstrakten till Norge och när han tackade nej till ett arbete där, beslutade a-kassan att sänka hans ersättning. Målet gick hela vägen till regeringsrätten, som nu alltså konstaterar att sänkningen var rätt. Mannen hade inte skäl att tacka nej till arbetet, enligt domen.

Enligt reglerna måste en person vara beredd att ta ett anvisat jobb om det inte finns några särskilda hinder, men uppfattningen tidigare har varit att det gällt inom Sverige, något som nu lär ändras.

– Jag utgår ifrån att det väl i första hand gäller våra grannländer. Vi är ju ganska lika i många avseenden så åtminstone de nordiska länderna torde väl det gälla, säger Leif Tallskog.

Men Hans Tilly, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads är mycket kritisk till domen.

- Ja, vem avgör liknande villkor? Vi som har erfarenhet av byggnadsarbetare, som har varit i Danmark, Tyskland, Norge som väl är de vanligaste länderna, vet ju att när det händer saker med olyckor och annat så är det inte självklart med liknande villkor. Det kan trots allt vara ganska mycket som skiljer, säger Hans Tilly.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista