Missnöje med nivån i fransk Teliatrevare

France Telecoms så kallade budförslag på TeliaSonera har fått ett kyligt mottagande både från TeliaSoneras styrelse och regeringens ansvarige, Mats Odell. De små aktieägarna erbjuds 63 kronor per aktie kontant, men många tycker att det är oacceptabelt lågt.

– Jag köpte dem då för 85 kronor, jag kommer ju aldrig att få igen de pengarna, säger aktieägaren Eva Stjerndahl.

Du får drygt 60 kronor per aktie upp till 500 aktier, vad tycker du om det?

-- Det är ju inte bra, om du tänker på att om jag hade haft de här pengarna någon annanstans för 85 kronor och så tänker du räntan på alla de åren, så har jag ju inte gjort någon bra affär, säger Eva Stjerndahl.

Budet, eller trevaren kanske man ska säga, kom inte helt överraskande när det presenterades i morse. Ryktena kring fransmännens intresse för TeliaSonera har surrat i veckor nu. Och France Telecoms styrelseordförande Didier Lombard sa på en telefonkonferens att det här är bra både för TeliaSoneras och France Telecoms aktieägare.

Men inviten föll knappast i god jord. Både TeliaSoneras styrelse och finansmarknadsminister Mats Odell, som håller i försäljningen av statens ägande i TeliaSonera, säger nej till förslaget.

– Vi välkomnar ju alla intressenter som är intresserade av de bolag där vi avser att minska statens ägande, självklart. Men i det här speciella fallet så delar jag TeliaSonera-styrelsens uppfattning och det är min egen preliminär bedömning också, att det här förslaget från France Telecom inte motsvarar bolagets fulla värdepotential, säger Mats Odell.

Och negativa kommenterare har kommit från många håll, från facket vid TeliaSonera, till ekonomiska kommentatorer som kallat det här för ett oseriöst bud och ett skamgrepp.

Den franska telejätten erbjuder de stora ägarna betalning i kontanter och aktier i France Telecom, medan småaktieägarna kan få kontant betalt.

Teliasonera-aktien har i dag gått upp i dag, trots alla frågetecken. Ett sådant är om alliansregeringen kan tänka sig en försäljning till ett annat bolag med stort statligt inflytande. Ett annat handlar om TeliaSoneras kopparnät, som är av stor vikt också för konkurrenter och försvaret.

Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Thomas Eneroth, är oroad för att kopparnätet hamnar i utländska händer.

– Vi har ju krävt att man ska separera det svenska kopparnätet och inte sälja ut det vare sig till andra stater eller privata intressen. Här behöver den svenska staten ha ett inflytande över vår infrastruktur, säger Thomas Eneroth.

Men Mats Odell säger att regeringen inväntar en utredning från försvaret.

– Svenska staten kommer inte att lämna sitt huvudägarskap i TeliaSonera förrän den här frågan är löst på ett bra sätt, säger Mats Odell.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista