Ingen uppgörelse om skolpolitiken

Det blir ingen överenskom- melse mellan regeringen och oppositionspartierna om den nya betygsskalan i skolan eller någon bred överenskommelse om andra skolfrågor.

Det står klart sedan förhandlingarna mellan regeringen och socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet sprack idag. Marie Granlund är socialdemokraternas talesperson i skolfrågor.

– Tyvärr lär det inte bli så, det hade gått om inte Jan Björklund hade varit en sådan stridis som han är. Vi tycker att, för att skapa arbetsro i skolan, att det är väldigt viktigt att hitta spelregler som gäller över tid, säger Marie Granlund.

För att få lugn och ro i skolan så ville socialdemokraterna komma överens med regeringen i flera skolfrågor, om satsningar på lärarna, stöd till vissa skolor och att dåliga skolor ska kunna stängas.

Utbildningsminister Jan Björklund ville att överenskommelsen skulle gälla förslaget till ny sexgradig betygsskala, inte några andra frågor.

– Jag har sagt till socialdemokraterna att deras förslag om en tioårig borgfred inom utbildningspolitiken som skulle betyda att inga förändringar får göras om inte alla partier är överens. Den tanken kan vi inte ställa upp på, det skulle betyda att socialdemokraterna och deras stödpartier skulle får veto mot skolpolitiska förändringar. Eftersom vi vill genomföra mycket förändringar och de vill behålla status quo så är det inte tänkbart för oss, säger Jan Björklund.

Nu finns ingen betygsöverenskommelse men den sexgradiga skalan kommer att ändå att införas och troligen bli kvar för lång tid.

Socialdemokraterna och miljöpartiet säger att de inte kommer att riva upp skalan men de vill ha tydligare betygskriterier.

Marie Granlund:

– För att skapa arbetsro ute på skolorna kommer vi att acceptera den nya betygsskalan, vi vill emellertid ha nationella kriterier för densamma. Det vi är väldigt mycket emot och som vi kommer att riva upp är betyg för sjuåringar. Vi tycker inte att sjuåringar ska kunna underkännas, säger Marie Granlund.

Vänsterpartiets deltagare i de spruckna samtalen i dag, Kalle Larsson säger att allt varit ett skådespel. Inget parti har egentligen velat nå en överenskommelse.

– Ingen av dem har egentligen varit intresserade av det. Man har försökt framstå som om man vill komma överens men i praktiken vill man bara komma ut med sin egen politik och blockera breda överenskommelser. Det har varit lite fånigt helt enkelt hela uppträdandet, säger Kalle Larsson.

Hur menar du blockera överenskommelser?

– Man lägger fram krav som man vet att den andra sidan inte är intresserad av och inte kan gå med på och då menar jag att det inte är några seriösa samtal, säger Kalle Larsson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista