Fortsatt slöjförbud på turkiska universitet

Den turkiska författningsdomstolen underkänner parlamentets grundlagsändring om att kvinnor ska få rätt att bära slöja eller huvudduk på Turkiets universitet och högskolor.

Lagen strider mot Turkiets sekulära principer, heter det i ett uttalande från de elva domarna i författningsdomstolen.

Därmed upphävs den mycket omdebatterade lagen som AKP-regeringen drev igenom i februari. Det handlade om en lag som skulle göra det möjligt för kvinnor att bära huvudduk eller slöja på universitet och högskolor.

Men nu blir det alltså inte så, eftersom författningsdomstolen, faktiskt, enligt grundlagen har rätt att upphäva beslut som fattats i det högsta, politiska beslutande organet, nämligen parlamentet.

Vad det hela handlar om är en maktstrid mellan det nya, milt islamiska styret, genom AKP, och det gamla från bland annat CHP, som numera bedriver en häftig sekulär oppositionspolitik, där staten och religionens intressen ska vara helt åtskilda och inte får sammanblandas. Det är just av det skälet som nu författningsdomstolen upphäver den nya lagen, att politik blandats samman med religion.

Beslutet är ett stort politiskt bakslag för AKP-regeringen som ju i valet för snart ett år sen fick ungefär 46 procent av rösterna och har egen majoritet i parlamentet.

Dessutom är det mycket oklart vad som nu ska hända här i Turkiet, eftersom författningsdomstolen om några veckor väntas komma ett annat utslag, där statsåklagaren driver ett fall som innebär att AKP ska förbjudas och 71 höga partimedlemmar inte ska få verka politiskt under fem år, eftersom de blandat ihop religion med politik.

Två av dem det handlar om är presidenten Abdullah Gül och premiärministern Tayyip Erdogan.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista