Säkerhetsproblem att sälja Telia Sonera

Om Telia Sonera säljs till France Telecom följer också de delar av telenätet med, som kan påverka Sveriges säkerhet. Försäljningen innebär problem enligt den svenska försvarsmakten.

Att telenätet stannar inom EU hjälper inte, menar chefen för ledningssystemavdelningen på försvarshögkvarteret Per Nilsson.

– Så fort Försvarsmakten hanterar industrier eller företag som har med vår säkerhetsskyddade verksamhet att göra, så gör vi en säkerhetsbedömning.

– Problemet för oss är ju att, i och med att aktien egentligen släpps fri för handel på den internationella börsmarknaden, så vet vi ju inte vem som handlar aktien nästa gång. Därför blir det för oss inte särskilt intressant att titta på vem som köper aktien första gången eftersom vi inte vet vem som köper den ett par dagar senare.

Redan för ett år sedan varnade Försvarsmakten för att en försäljning av Telia Sonera är förknippad med säkerhetsrisker. För den som köper bolaget får idag tillgång till det stomnät som gamla Televerket en gång byggde i samarbete med Försvarsmakten och krisberedskapsmyndigheter.

– Konkret så är det så att vi har ett antal anläggningar som är gemensamma där vi alltså delar på utrymme och delar på kablar i Sverige. Från de här anläggningarna så har man då kontroll över en stor del av Sveriges telekommunikation och även kunskap om var vissa hemliga anläggningar finns och så vidare, säger Per Nilsson.

Om en vecka, den 13 juni, ska Försvarsmakten lämna in en detaljerad konsekvensanalys över vad ett utländskt övertagande av Telia Sonera innebär och ge förslag på hur man ska minska säkerhetsriskerna. Exakt hur förslagen kommer att se att ut vill Per Nilsson inte berätta.

– Man kan ju tänka sig olika varianter av hur man ska avtalsvägen eller i olika ägarkonstellationer skyddar den här kunskapen och den fysiska installationen som finns, säger Per Nilsson, chef för ledningsystemavdelningen på försvarshögkvarteret.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista