Officiella förhör inledda på Guantánamo

I USA:s fångläger på Guantánamo inleddes på torsdagen förhören med fem fångar som anklagas för att ligga bakom terrorattackerna mot USA den 11 september 2001. Det är första gången de misstänkta förhörs offentligt i den omdebatterade militärdomstolen på Guantánamo.

Mannen som anklagas för att vara hjärnan bakom 11 septemberattackerna, Khalid Sheikh Mohammed, var den första som förhördes på torsdagen inför militärdomstolen på den amerikanska Guantanámobasen.

Han anklagas bland annat för mord och terroristbrott och riskerar dödsstraff om han fälls

– Det är vad jag önskar, jag vill bli martyr, sa Khalid Sheikh Mohammed när förhören inleddes.

Han avvisade den försvarsadvokat som erbjöds.

-Jag sköter hellre mitt eget försvar, sa han.

Det här är första gången Guantánamofångar ställs inför rätta anklagade för att vara direkt inblandade i 11 septemberattacken.

Mer än sex och ett halvt år efter terrordåden så inleds förhören i den nybyggda militärdomstolen på Guantanamobasen. Runt sextio journalister har fått tillstånd att följa förhören, men inga kameror är tillåtna.

Reportrar på plats beskriver hur den nu 43-årige Khalid Sheikh Mohammed förändrats sedan han greps i Pakistan 2003. Han har långt grått skägg och glasögon och han var på torsdagen klädd i vit fotsid dräkt när han framträdde i domstolen.

Mohammed hävdar att han torterats under åren i amerikansk fångenskap. USA:s underrättelsetjänst CIA har tidigare medgivit att Khalid Sheikh Mohammed har förhörts med det som kallas hårda metoder och att han utsatts för såkallad skendränkning.

Ytterligare fyra fångar framträdde i domstolen igår. Samtliga beskrivs i åtalet dom högt rankade i terrornätverket al-Qaida och alla fem kan dömas till döden om de fälls.

Militärdomstolen på Guantanamo har kritiserats hårt eftersom den godkänner erkännanden som kommit till under så kallade hårda förhörsmetoder, det som flera människorättsorganisationer klassar som tortyr.

Förhören som inleddes under torsdagen markerar inledningen på en lång juridisk process i militärdomstolen, en process som kritiserats hårt av människorättsorganisationer.

Själva rättegångarna väntas börja efter sommaren.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista