Supportrarna laddar inför fotbolls-EM

På lördag börjar fotbolls-EM i Österrike och Schweiz och tusentals svenska supportrar är nu på väg ner i Europa. Förskoleläraren Janne Wallin från Malmö är en av dem.

– Jag satsar mycket och jag har fått tillgång till alla biljetter under gruppspelet och även vouchers till slutspelet och jag hoppas att Sverige spelar final i Wien den 29 juni.

Över 5 000 svenska fotbollssupportrar kommer under EM-veckorna tälta i dalen mellan bergsmassiven strax utanför Innsbruck i Österrike.

I Sveriges grupp spelar Grekland, Spanien och Ryssland. Även om Janne Wallin tror Spanien vinner gruppen, så har Sverige goda chanser att gå vidare.

– Det är en bra trupp och nu när Henrik Larsson kom med så känns det mycket bättre.

Janne Wallin har följt landslagets väg till EM och han har åkt på landslagets matcher. Det som blir över av förskolelärarlönen går till fotbollen. Han ser fram mot en lugn turnering utan bråk.

– Alltså i landslaget så finns inte de problemen. Det är klubblagsproblem och vi är måna om att alla är viktiga. Om det skulle dyka upp något så finns det många vuxna förebilder som kan stävja det.

Även om Janne Wallin har biljetter till samtliga Sveriges matcher så är umgänget med de blågulklädda kamraterna på Camp Sweden minst lika viktigt.

– Det är enormt viktigt. En match varar i 90 minuter och sedan är allt annat runt omkring, före, efter, laddning och prat efter matchen, det gör att man blir vänner för livet. Jag bodde i camp Hamburg för två år sedan under VM och de vännerna har jag kvar nu två år senare och det är otroligt viktig.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista