EU vill öka konkurrensen för gasbolag

Gasmarknaden i hela Europa står inför stora förändringar sedan EU-länderna bestämt att konkurrensen på gassektorn måste öka. Både Europaparlamentet och medlemsländerna vill att den som säljer gas inte också ska få kontrollera gasledningarna, säger moderaternas Gunnar Hökmark som sitter i parlamentets industriutskott.

– Ska de leverera gas kan de inte samtidigt äga ledningarna. Då måste de följa den europeiska lagstiftningen och då måste de ha antingen full ägarskapsseparation eller så måste de bolag som bedriver nätet vara så pass åtskilda att det är helt klart att den som levererar gasen inte har någon påverkan på nätföretaget, säger Gunnar Hökmark.

Om ett företag som säljer gas också äger distributionskanalerna, det vill säga gasledningarna, så kommer företaget inte att vara så piggt på att låta andra bolag sälja gas via de egna ledningarna. Det gör att konkurrensen på energimarknaden är dålig och det är det som det ska bli ändring på.

Tidigare har EU-länderna på samma sätt beslutat om att även elbolagen måste skilja på elproduktion å ena sidan och på ledningarna å andra sidan för att öka konkurrensen på elmarknaden på samma sätt som Sverige redan har gjort för flera år sedan. Det som har lett till att man kan välja att köpa el av en annan leverantör än den som råkar äga trådarna som går till huset.

När medlemsländernas energiministrar möttes på fredagen ville de dock inte gå så långt som att tvinga företagen som säljer gas att sälja sina ledningar utan det ska räcka med att de finns i ett separat bolag inom energikoncernen. Det bolaget ska ha skyldighet att leverera gas till konsumenterna även om gasen kommer från andra företag.

I Sverige kommer de här nya bestämmelserna inte att märkas så mycket eftersom gas bara används i mycket liten utsträckning.

Men förslaget ska också stoppa de stora ryska gasbolagen, framför allt Gazprom, att köpa upp och i förlängningen kontrollera gasdistributionen i Europa.

Med separerad produktion och distribution av gas blir marknaden mer öppen, och det tjänar alla på, menar Gunnar Hökmark.

– Konsumenterna och inte minst de små medlemsstaterna som vill ha oberoende mot Ryssland.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista