Två döda i radhusbrand i Borlänge

En kraftig brand förstörde på fredagsmorgonen en hel radhuslänga i södra Borlänge. Två personer har hittats döda, och omkring 20 boende fick evakueras.

Larmet om branden kom vid halv femtiden på fredagsmorgonen, och när brandkåren kom till platsen var delar av radhuslängan redan övertänd.

Polisen fick inrikta sig på att evakuera boende, som nu har erbjudits hjälp av kommunens krisgrupp.

Brandorsaken är ännu okänd, men eftersom elden fick så ett våldsamt förlopp tyder mycket på att den spritt sig över vinden, säger räddningsledaren på platsen, Kjell Warén.

– Man har ju sektionering sedan trettio år tillbaka, och den sektioneringen är väl inte vad den borde vara om man jämför med dagens.

– Sektioneringen är inte bra, utan det är ju vindar med full ståhöjd. Och en brand på en vind, där man kan tänka sig att folk har lagt upp mycket saker och kläder, man belamrar dem ganska mycket med bråte, så att branden var explosionsartad mer eller mindre, säger räddningsledaren Kjell Warén.

Flera radhuslängor har under senare år brunnit ned efter snabba och svåra bränder. Och Räddningsverket oroar sig nu för att brandskyddet i många radhus är bristfälligt.

Björn Albinsson, som är brandingenjör vid verket, är inte förvånad över de upprepade radhusbränderna.

– Ja, det är ju en tragisk händelse, men det händer regelbundet och på det sättet är vi inte förvånade.

Det brinner inte lika ofta i radhus som i villor, men radhusbränder kräver flest dödsoffer av alla boendeformer i förhållande till antalet bränder. Det har att göra med att radhusbränder ofta sprids till flera bostäder i samma länga.

– Meningen är att en brand inte ska sprida sig, det ska dröja en halvtimme innan en brand sprider sig från ett radhus in i nästa radhus om de är sammanbyggda. Och det vi vet är att även om de är byggda enligt de senaste reglerna, så finns det brister i själva utförandet, säger Björn Albinsson, brandingenjör vid Räddningsverket.

I svensk byggnorm finns inskrivet sedan 1980 att det ska finnas avskiljande vägg ända upp till taket mellan bostäderna. Då ska väggarna klara att stå emot brand i en halvtimme.

Men ofta har man missat att, som det heter, sektionera väggarna också på vinden. Och även om det finns sektioner som avgränsar, kan det ha dragits kablar för bredband och liknande genom sektioneringarna, utan att tillräckliga tätningar har gjorts.

Och om man är osäker på brandskyddet i det egna radhuset, finns saker att göra, säger Björn Albinsson.

– Jag tycker man kan gå samman de som har liknande hus, och man kan prata med räddningstjänsten, man kan prata med byggnadsnämnden, eller man kan prata med någon sakkunnig på byggande och titta vad man kan göra.

– Det man i första hand ska se till är att man har en brandvarnare som fungerar, säger Björn Albinsson, brandingenjör vid Räddningsverket i Karlstad.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se 

Emma-Karin Björk, SR Dalarna
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista