Många saknar utbildning om hedersvåld

Över en tredjedel av Sveriges socialtjänster saknar särskild utbildning kring frågor som rör hedersrelaterat våld, trots att regeringen satsat stora summor på förebyggande arbete sedan år 2004. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort.

Att socialtjänsten har särskild kunskap om hedersrelaterat våld, kan vara skillnaden mellan liv och död för den som riskerar att utsättas. Det menar Hanna Cinthio, mellanösternvetare och expert på hedersrelaterat våld.

– I det enskilda fallet kan det ju ha enorm betydelse. Det har man ju sett också på olika håll att en felbedömning från till exempel socialtjänstens sida kan få så allvarliga konsekvenser att någon faktiskt mister livet, säger Hanna Cinthio.

På mer än en tredjedel av landets socialtjänster saknar de anställda särskild utbildning i frågor kring hedersrelaterat våld. Det visar den enkät som Sveriges Radio skickat ut till landets socialtjänster, och där drygt 75 procent av dem har svarat.

I Högsby i Småland mördades år 2005 en 20-årig afghansk man i ett hedersmord. Mannen hade haft en relation med en flicka, vars bror senare dömdes för mordet.

Före mordet hade socialtjänsten kontakt med familjen, men socialtjänsten i Högsby saknade kunskap om hedersrelaterat våld.

Margareta Johansson, som är chef för individ och familjeomsorgen i Högsby, säger att man var naiva från socialtjänstens sida.

– Just det här ämnet hedersrelaterat våld, var inte verkligt för oss. Hade vi överhuvud taget någon kunskap? Ja, några hade varit på en en-dags-kurs, så det var ungefär på den nivån det var. Man det var inget som vi hade förankrat i oss, att vi måste titta med särskilda ögon på det här, säger Margareta Johansson, på socialtjänsten i Högsby.

I Sveriges Radios enkät ställdes också frågan om socialtjänsten hade någon särskild handlingsplan när det gäller hanteringen av ärenden kring hedersrelaterat våld.

Och nära sex av tio av socialtjänsterna sade att de saknade en sådan särskild handlingsplan. Det trots att man, enligt experter, inte kan hantera fall där hedersvåld är bakgrunden, likadant som andra familjeärenden.

Hanna Cinthio, som är expert på hedersrelaterat våld, är förvånad över det här.

– Det är på ett sätt nästan lite obegripligt kan jag tycka, efter att det har satsats så våldsamt mycket pengar på den här problematiken. Det är också något som kan ifrågasättas, och det gör många; varför ska det vräkas in hundratals miloner i det här, kan vi inte det här nu. Och så sitter man med resursbrist i många andra frågor.

– Men uppenbarligen kan man det inte. Man kanske ska titta på hur de här pengarna har använts också, säger Hanna Cinthio, mellanösternvetare och expert på hedersrelaterat våld.

Sigrid Ingesson, SR Kalmar
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista