Situationen i Gaza förvärras

Varje vecka rapporteras om nya våldsamheter från Gazaremsan. Den unge palestinske journalisten Mohammed Omer bor i staden Rafah i Gaza, men är på kort besök i Europa och Sverige, sedan han tilldelats ett pris för sin rapportering från Gaza.

Kontrasten mellan Rafah och Stockholm är så stor att han har haft svårt att sova, säger Mohammed Omer.

– Det är så tyst och lugnt här att det är svårt att sova, och ljudet av kyrkklockor är lika ovant för mig, som minareter är för en svensk som kommer till ett muslimskt land för första gången, säger Mohammed Omer när St Johannes kyrka i centrala Stockholm ringer till skolavslutning.

Efter mycket om och men lyckades Mohammed Omer komma ut ur det isolerade Gaza, för fjärde gången i sitt 24-åriga liv.

Israel krävde att han skulle ha diplomatisk eskort, och till slut följde en holländsk diplomat på sin lediga dag Mohammed Omer genom Israel till gränsen mot Jordanien.

Här i Sverige har han föreläst om situationen i Gaza.

– Det råder akut brist på vatten el och drivmedel hemma, säger Mohammed Omer, jag fick till exempel gå från hus till hus och fråga efter vatten för att kunna duscha, innan jag skulle resa hit.

– Hela Gaza luktar falaffel eftersom folk häller frityrolja i sina bilar för att kunna göra de mest nödvändiga resorna, till jobb och sjukhus, säger Mohammed Omar.

Bristen på mediciner och sjukvårdsutrustning skördar offer dagligen och lidandet i det belägrade Gaza växer stadigt. Det kommer på sikt att slå tillbaka mot Israel, enligt Mohammed Omer.

– De enda som vinner på Israels blockad är Hamas, alla andra är förlorare, säger journalisten från Gaza, Mohammed Omer.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista