Motstånd mot slöjpåbud i Tjetjenien

I den ryska delrepubliken Tjetjenien råder slöjpåbud för alla flickor från första klass. Lärare ska kontrollera att påbudet följs, i trots med ryska författningen. Men motståndet mot en allt striktare klädkod finns på universitetet i Groznij.

– En person bör själv avgöra om man ska ta på sig huvudduk eller inte, säger 19-åriga Seda, som studerar på universitetet.

Hon, och många med henne, tycker inte det behövs någon obligatorisk slöja. Många tjetjenskor klär sig så ändå, och de som inte vill bör inte tvingas anser hon. Det är en fråga för den egna själen och religionen.

Men sedan i november är det strikt påbud för alla tjetjenska elever. Redan från första klass ska flickor ha en sjalett på huvudet. Den behöver inte täcka allt hår, men den är ett måste.

Språkläraren Salina vid universitetet har två små flickor, och hon gillar inte den nya regeln.

– Jag oroar mig för det ärligt talat. Att så små flickor måste ha ett sånt stort tygstycke på huvudet. För mig ser det bättre ut med vita eller färgglada stora rosetter på barn, säger Salina.

De flesta flickor man ser på universitetsområdet bär något tunt knutet runt håret, som ett band, eller en liten trekant som bara täcker skulten, medan allt hår hänger fritt över ryggen. Och många tar av sig dem när de kommer ut från universitetet.

Bara några få är klädda strikt islamiskt, med slöja som helt täcker allt. Bland studenterna på universitetet är oron stor över nya, ännu striktare regler.

– Det ryktas att de vill islamisera oss ännu mer. Det som gäller idag kan vi acceptera, för det ligger nära det tjetjenska, men inte det andra, säger Seda.

Frågan är om klädkoden kan tillåtas enligt rysk författning, eftersom den nu gäller i statliga skolor, universitet och andra byggnader.

Ingen i Tjetjenien har dock vågat vädra sitt missnöje offentligt, eller ifrågasätta, eftersom påbudet kommer från Ramzan Kadyrov, presidenten, vars ord är lag i Tjetjenien.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista