Fler förbjuds att ha djur

Antalet fall där djurägare i Sverige förbjuds att ha djur ökar. Det visar färsk statistik från Jordbruksverket. Enligt Björn Dahlén, som är djurskyddschef på Jordbruksverket, är den främsta förklaringen är bättre kontroller och en skärpt lagstiftning.

– Ja, när man ser statistiken och ser ett tal som stiger hela tiden så känns det ju väldigt negativt, men börjar man tänka efter så tror jag att vi ska tolka det positivt. För att det betyder att man faktiskt upptäcker fler och fler saker genom en bättre kontroll, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Mellan 2006 och 2007 ökade antalet beslut om djurförbud som fattades på länsstyrelserna i Sverige med 12 procent. Totalt var det 163 sådana beslut som fattades runt om i landet.

Det är en uppgång som hållit i sig sedan 2003 då djurskyddslagen också skärptes. Lagtexten formulerades om och blev mer tvingande för myndigheterna att ingripa och fatta beslut om exempelvis vanvård.

Dessutom ser man på jordbruksverket att kommunerna, som gör själva djurskyddsinspektionerna, har höjt kompetensen.

Besluten kan gälla allt från hundägare som inte rastar och matar sina hundar ordentligt till grov vanvård av djur, konstaterar Björn Dahlén.

– Det kan vara oerhört grava fall i vissa lägen, och de fallen är väldigt få. Det kan ju vara fall med djur som svultit ihjäl och farit hemskt illa. Men sen kan det ju vara fall där man fått upprepade tillsägelser eller förelägganden, och till slut när man fått upprepade sådana, så blir det en förbudsprövning. Och de djuren är ju ibland inte lika illa skötta, men de är för dålig skötta för lagens krav.

Det är inte heller bara besluten om djurförbud som ökar, också de fall där djuren far så illa att de tas ifrån sina ägare ökar, även om det fortfarande bara är vid ett par procent av inspektionerna som det sker.

De bakomliggande orsakerna till vanvård av djur varierar, men enligt djurskyddschefen på jordbruksverket, Björn Dahlén, är det oftast personliga tragedier som ligger bakom.

– Det är ju väldigt få människor, om ens någon, som medvetet missköter ett djur därför att de tycker att det finns en poäng i att göra det. Utan det ligger ofta väldigt djupa orsaker bakom. Det kan vara att man har hamnat i en missbrukssituation, ekonomiska bekymmer.

– Det kan också vara psykisk sjukdom som ligger bakom. Inte sällan på sällskapsdjurs-sidan så är det den typen av problematik, säger Björn Dahlén, som är djurskyddschef på Jordbruksverket.

Peter Olsson
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista