Ny ledare för Finlands socialdemokrater

De finländska socialdemokraterna fick på fredagen en ny partiledare. Jutta Urpilainen är 32 år, och har hittills fört en ganska anonym tillvaro i den finländska rikspolitiken. Men nu skall hon föra socialdemokraterna tillbaka till regeringsmakten efter förra årets svidande valnederlag.

– Kamrater, vi har skrivit historia och fört in partiet i en ny tid, sa Jutta Urpilainen, när det stod klart att hon blir de finländska socialdemokraternas nya ordförande.

Den 32-åriga läraren Jutta Urpilainen har suttit i riksdagen sedan år 2003. Hon är ganska okänd för många finländare, och har än så länge haft en ganska låg profil.

Men det innebär också att hon inte har någon barlast av gamla misslyckanden att bära på.

Den tidigare partiordföranden, Eero Heinäluoma, avgick frivilligt efter förra årets katastrofval, då socialdemokraterna tvingades ut i opposition efter tolv år i regeringsställning.

Jutta Urpilainen uppfattas, trots att hon hittills jobbat mycket i skymundan, som en ung och vital kraft med stora möjligheter att förnya partiet.

Hennes motkandidat i ordförandevalet, den nästan dubbelt så gamle veteranpolitikern och mångårige utrikesministern Erkki Tuomioja, sade när det stod klart att han var slagen av Urpilainen, att nu står socialdemokraterna i Finland inför en ny början.

Eller som Jutta Urpilainen själv uttrycker det:

– Nu är vi på väg att förverkliga människornas drömmar.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista