ZIMBABWE:

Skärpt ton mot oppositionen

I Zimbabwe skärps nu tonen ytterligare, och oppositionen förbjuds att hålla valmöten i huvudstaden Harare. Samtidigt stoppas alla hjälporganisationer från att utföra fältarbete.

Polisen kan inte garantera säkerheten för oppositionens ledare, och därför förbjuds nu Morgan Tsvangirai från att hålla valmöten i Harare. Redan har valmöten i andra delar av landet stoppats, och på fredagen greps Tsvangirai och förhördes av polis för andra gången på en vecka.

Det är ytterligare tecken på att klimatet har hårdnat i Zimbabwe inför den andra omgången i presidentvalet.

Tidigare på fredagen dödades minst tre människor enligt oppositionen, när personer i militäruniform kastade bensinbomber mot ett av oppositionens lokalkontor.

Samtidigt skärps tonen mot internationella hjälporganisationer som verkar i Zimbabwe.

Enligt myndigheterna i Zimbabwe förekommer det att hjälporganisationer också arbetar politiskt för oppositionen. För att fortsätta sitt arbete måste de lova att inte blanda sig i landets politik.

Bland organisationerna finns Oxfam, Rädda barnen och Christian aid. Även svenska Kooperation utan gränser har stoppat sitt fältarbete i Zimbabwe, trots att man inte arbetar med matbistånd.

Regeringens mathjälp går enbart till dem som kan visa upp att de röstar på regeringspartiet.

Med stoppet ökar desperationen bland landets alla hungriga. För behovet av nödhjälp är större än tidigare.

Årets majsskörd är rekordlåg, och spannmålsproduktionen når bara upp till knappt 30 procent av behovet. Detta enligt organisationen FEWS net, som jobbar med matsäkerhet.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista