Dramatisk dag för USA:s ekonomi

Maj-siffrorna för arbetslösheten visar den snabbaste ökningen av arbetslösheten sedan mitten av 80-talet. Det fick också New York-börserna att sjunka. Oljepriset steg dessutom rekordmycket under fredagen.

Det började med att arbetslöshetssiffrorna för maj månad visade att arbetslösheten i USA under månaden steg med en fart som inte synts till i landet sen mitten av 80-talet.

Maj-statistiken visade 5,5 procent, och det var en oväntat hög siffra. Förväntningarna låg på 5,1 procent.

De nya siffrorna är ett tecken på att ekonomin i USA fortfarande brottas med stora problem och att tillväxten kommer att fortsätta vara låg, kanske under hela resten av året.

Det är visserligen inte ovanligt att arbetslösheten stiger vid den här tiden på året. Till exempel slutar ungdomar i skolorna och söker jobb men ökningen den här gången är så pass stor att marknaden reagerade kraftigt på siffrorna.

New Yorkbörsen sjönk hela 3,1 procentenheter och Nasdaq tappade nästan lika mycket.

Precis som vanligt folk och politiker, inte minst de två presidentkandidaterna McCain och Obama, oroar sig också marknaden mer och mer för de allt högre oljepriserna.

Under fredagen steg oljepriset rekordmycket och stängde på nästan 139 dollar per fat och den höga nivån fortsätter förstås att hålla bensinpriserna i USA höga, vilket påverkar människors konsumtion, personliga ekonomi och arbetsmarknaden.

Vita Huset beklagar den ökande arbetslösheten men påpekade att man fortfarande väntar på att de stimulanspengar som under maj månad och under början av sommaren skickas ut till amerikanska hushållen för att stimulera konsumtionen, ska ge resultat.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista