Turkiet

Slöjbråk kan stoppa regeringsparti

Turkiets regeringsparti AKP anklagar nu den turkiska författningsdomstolen för att bryta mot författningen. Bakgrunden är att domstolen ogiltigförklarat parlamentsbeslutet att kvinnor ska få bära slöjor och huvuddukar vid universitet och högskolor.

Både anhängare till AKP och kritiker men också politiska experter och diplomater som jag pratat med pratat med är alla övertygade om att torsdagens besked från författningsdomstolen här i Turkiet innebär att AKP kommer att förbjudas inom bara några månader.

För även om beskedet den här gången handlade om rättigheten för kvinnor att bära slöjor och huvuddukar i universitet och högskolor, så är det en annan rättsprocess i författningsdomstolen som alla pratar om.

Nämligen den som handlar om hela AKP kan förbjudas och 71 höga partimedlemmar utestängas från politisk verksamhet under fem år.

Statsåklagaren, och också oppositionen anser nämligen att AKP blandat samman religion och politik när partiet i vintras drev igenom ett upphävande av det här slöjförbudet och det anses alltså strida mot den turkiska författningen.

När författningsdomstolens elva domare skulle rösta var det hela nio domare som röstade för att ogiltigförklara parlamentets beslut om slöjförbudet.

Eftersom det var så många domare som röstade mot AKP i författningsdomstolen i torsdags så är alltså den bestämda uppfattningen bland olika bedömare att domarna i författningsdomstolen också kommer att förbjuda AKP och dess höga partimedlemmar att verka, däribland president Abdullah Gül och premiärminister Tayip Erdogan, när nästa utslag kommer om någon månad eller två.

Så nu vet ingen riktigt vad som gäller, eftersom regeringen anklagar författningsdomstolen för att ha överträtt sina befogenheter, genom att praktiskt taget köra över parlamentet där AKP har egen majoritet efter valet förra sommaren där partiet fick över 46 procent av rösterna.

Det politiska och det juridiska käbblet rasar här för fullt och det politiska kaoset har också nått nya höjder eftersom båda sidor hävdar sin rätt och ingen vill ge sig, eller för den delen kompromissa. I alla fall låter det inte så efter alla de möten som nu avlöser varandra inom olika partier.

Från EU-håll kastas också oroliga blickar hit mot Turkiet, även om en talesman för EU-kommissionen förklarat att det som nu händer är en fråga för Turkiet och turkarna.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista