"Obama ett hopp för vänstern"

Den internationella vänsterikonen och författaren, Naomi Klein anser att en seger för Barack Obama skulle vara en historisk chans för radikal politik i USA. Men då måste Obamas sympatisörer tvinga honom att ändra politik, säger Klein, som är mycket kritisk till bland annat Obamas Irakpolitik.

– Barack Obama har ingen plan för att avsluta ockupationen av Irak, han vill bara minska antalet soldater, säger Naomi Klein.

Obama har sagt att amerikanska styrkor ska fortsätta att hålla den så kallade gröna zonen i centrala Bagdad och bara det kräver betydande truppstyrkor, menar Klein. Så alla krigsmotståndare som stöder Obama borde inte nöja sig med att bara heja på honom utan också kräva att han avslutar ockupationen, anser Naomi Klein.

Även i den ekonomiska politiken anser Naomi Klein att Barack Obama är långt ifrån radikal. Ändå tror alltså den kända kanadensiska vänsterförfattaren att en seger för Obama skulle medföra en historisk möjlighet för radikal politik i USA. Hon jämför med 1930-talet då en folkopinion pressade den dåvarande presidenten Franklin D Roosevelt att genomföra en radikal välfärdspolitik.

På samma sätt hoppas Klein att den breda rörelse som byggts upp bakom Barack Obamas kandidatur efter valet ska tvinga Obama att gå vänsterut. Det behövs, enligt Naomi Klein, för Obamas kampanjfinansiärer från Wall Street och vapenindustrin kommer att pressa på från andra hållet.

Anders Holmberg
anders.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista