Fler elever får sommarundervisning

Det är nu tredje sommaren som grundskolorna runt om i landet kan få bidrag för att erbjuda sina elever sommarskola. Antalet elever som har sökt om sommarundervisning i kärnämnena svenska, engelska och matematik, har ökat med 3 000 elever i år.

Ia Envall, undervisningsråd vid Myndigheten för skolutveckling, är glad över att drygt 10 000 elever har ansökt om sommarundervisning, men hon hade ändå hoppats på fler.

– Vi hade nog förväntat oss att fler kommuner, stadsdelar och fristående skolor skulle söka i år eftersom det är så stor del som tio procent av alla elever som lämnar årskurs 9 som inte är godkända i något av de tre kärnämnena som undervisningen ska anordnas i. Drygt 10 000 elever motsvarar inte på långa vägar det antal elever som vi vet lämnar grundskolan utan att ha betyg i de tre kärnämnena, säger Ia Envall.

176 kommuner och friskolor har beviljats bidrag för sommarskola i år, det är en ökning med drygt 40 procent från förra året.

De skolor som erbjuder sina elever sommarskola får ett bidrag på cirka 3 000 kronor per sommarelev.

I år kostar projektet totalt 30 miljoner och summan har fördelats bland de kommuner och friskolor som erbjuder sommarundervisning.

Till hösten ska Myndigheten för skolutveckling utvärdera hur bidragen har använts för att sedan rapportera resultatet till regeringen.

– Det vet jag faktiskt inte exakt vad pengarna går till. Kostnaderna ser olika ut och förutsättningarna är olika i olika kommuner. Om man har stora grupper eller smågrupper så fördelas kostnaderna olika, och i vissa kommuner har man kostnader för att eleverna ska resa, till exempel. Vi hade däremot trott att vi skulle få ett större problem att fördela pengarna i år för att vi trodde att vi skulle få många fler ansökningar, men det fick vi alltså inte, säger Ia Envall.

Claudia Stattin ska få sommarundervisning på Eriksdalsskolan i Stockholm.

– Det var min mamma som kom på att jag kunde göra det så att det blir lättare i nian, så man inte var så mycket efter. Först ville jag inte, men sedan så tänkte jag efter och då valde jag det, säger Claudia Stattin.

Hon går i åttan och har underkänt i matte och vill höja sitt betyg till godkänt.

På Eriksdalsskolan ska cirka 55 elever få sommarundervisning i år, jämfört med 28 elever förra året. Av dem som gick på sommarskola förra året höjde 80 procent sina betyg.

César Flycker som är ansvarig för sommarundervisningen på Eriksdalsskolan tycker att det är skolans skyldighet att ge eleverna möjlighet till att förbättra sina resultat.

– Alla elever får egentligen samma chans. Men de har anmält sig och de vill ju gå sommarskola så får vi se om det är rimligt om deras resultat kan höjas. Men jag tror att i princip alla elever i grundskolan som får betyg kan det och också bör få chansen, säger César Flycker.

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista